Nyhetsarkiv

Vi följer upp rasismanklagelserna mot IVA på Södertälje sjukhus

Våra artiklar väckte stor uppmärksamhet i medierna. I Dagens Nyheter skrev ledarskribenten Hanne Kjöller att hon kände sig förfärad både över att hon blivit så grundlurad, men också över hur flata tjänstemän och populistiska politiker struntat i vad som är sant för att framstå som handlingskraftiga.

Sveriges Radios Medierna följde upp Sjukhusläkarens artiklar i två program den 8 januari och 15 januari i år. Lyssna gärna på dem på nätet.

Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö har nu kommit med ett bemötande. Se artikeln ”Anmärkningsvärt att Sjukhusläkaren inte hört av sig till oss förrän nu”. I det påstår de att det skulle förekommit ett 20-tal fall där invandrare ska ha fått sämre vård av anställda på IVA på Södertälje sjukhus.

Sjukhusläkaren har under flera veckors tid bett dem sända över en lista på fallen och vad de ska ha handlat om. Vi har inte fått några svar.

I sitt bemötande nämner Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö endast två påstådda incidenter där invandrare ska ha behandlats sämre.

När vi ber dem precisera omständigheterna kring ett av de två fallen visar det sig att de menar att händelsen ska ha rapporterats till ledningen två månader innan den ägde rum. Se artikeln.

Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö skriver i sitt bemötande att ingen i ledningen har velat tala med dem.

Men Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö hade kunnat få en motbild. Direkt efter det första programmet mailade läkaren Lona Layous, från Syrien (se artikel), som hade en provtjänstgöring på IVA ett protestbev till SVT Debatt. Hon var chockad över den osanna bilden. Ingen journalist hörde av sig.

Hälften av läkarkåren på IVA var, då som nu, invandrare. Inte en enda av dem fick en chans att svara på de allvarliga anklagelserna i något av SVT Debatts program. Lona Layous var en av dem som inte kom till tals.

Istället valde Janne Josefsson att ytterligare en gång fylla studioläktaren med politiker som aldrig satt sin fot på kliniken och inte hade en susning om någonting. Resultatet blev ännu en lynchningsföreställning.

En av politikerna var vänsterpartiets landstingspolitiker, Birgitta Sevefjord, som nu två år efteråt beklagar om det är så att hon kränkt någon. Till Sveriges Radios Medierna sade hon för en tid sedan: ”Det blev som ett spel, en teater, som man plötsligt deltog i och som man själv inte kunde styra över” (se artikel).

En av dem som ställde sig i första ledet för att fördöma klinikledningen var landstingsrådet Birgitta Rydberg (se artikel). Hon påstod att klinikledningen behandlat undersköterskan Peter Magnusson, som kommit med rasismanklagelserna, som en kriminell tjallare. Sjukhusläkaren har intervjuat henne nu två år efteråt. Trots att justitiekanslern slagit fast motsatsen uttrycker hon ingen ånger och har fortfarande inte brytt sig om att ta reda på vad som var sant. Birgitta Rydbergs svar här.

Vi har också intervjuat mediaprofessorn Jesper Strömbäck, (se artikel) som menar att media i dagens värld har ett oerhört stort ansvar att ge en korrekt totalbild. Kanske något för public serviceföretaget SVT:s ledning att begrunda, speciellt med tanke på SVT Debatts ansvariga utgivare Mette Fribergs uttalande på nätsajten Second Opinion:

– Vi spelar aldrig upp saker som har gått korrekt till. Vår uppgift är att publicera missförhållanden.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera