Absurda hyreshöjningen tvingar sjukhuset att överväga flytt
Över en natt höjde Regionfastigheter hyran för stroke- och rehabenheten på Ängelholms sjukhus med nästan 40 procent. Nu tvingas sjukhusledningen överväga olika alternativ som att tränga ihop sig och delvis lämna de nya lokalerna som invigdes så sent som 2018.
Väldigt frustrerande. Så beskriver Sjukhusläkarnas ordförande i Ängelholm, Per Hammarlund, den uppkomna situationen.
– Vi invigde glada och tacksamma de här nya, fräscha lokalerna för bara några år sedan och nu tvingas alltså sjukhusledningen överväga en flytt på grund av besparingsskäl. Personal och patienter hade precis bott in sig i ljusa luftiga lokaler med god ventilation, gott om plats och en högre teknisk standard, säger han.
Flera olika potentiella framtidsscenarion har presenterats för de fackliga representanterna till följd av hyreshöjningen. Ett av dem innebär att ett våningsplan flyttar ner och slås ihop med ett befintligt våningsplan samtidigt som konferensdelen flyttar till en annan byggnad, berättar geriatrikern och allmänläkaren Maria Nilback som är skyddsombud på sjukhuset.
– På det berörda våningsplanet som nu är uppsagt finns bland annat stroke- och rehabenhetens osteoporosmottagning och parkinsonmottagning. Om planerna sätts i verket kommer vi eventuellt att få använda våra utrymmen på ett helt annat sätt än det var tänkt. Det är viktigt att ha med sig att det är hjärntrötta patienter vi pratar om här – som får det extra svårt på en så pass trång mottagning, säger hon.
På grund av den korta uppsägningstiden kan flyttlasset mycket väl gå redan före sommaren, spår Per Hammarlund.
– Det känns väldigt märkligt när vi någonstans har samhällsfinansierat de här nya, ändamålsenliga lokalerna för inte länge sedan. Och så höjer regionen själv hyran för sjukhuset så att vi i vården inte kan vara kvar.
Men vem som egentligen bär ansvaret för den uppkomna situationen är inte helt enkelt att reda ut, menar han.
– Jag klandrar inte vår sjukhusledning för detta. Hade jag själv varit förvaltningschef och fått en hyreshöjning med nästan 40 procent i knäet – ja då hade jag förmodligen också sett en möjlighet att spara in åtta miljoner kronor om året i en pressad verksamhet.
Det känns väldigt märkligt när vi någonstans har samhällsfinansierat de här nya, ändamålsenliga lokalerna för inte länge sedan. Per Hammarlund
Då är det snarare fastighetsägarnas beslut att höja hyran så drastiskt som bör ifrågasättas, anser Per Hammarlund.
Men ägarförhållandena visar sig vara en komplicerad historia. Fastigheten ägs nämligen av bolaget Hälsostaden AB, som i sin tur ägs av PEAB, Wihlborg och Region Skåne – alla med en tredjedel var. Hälsostaden i sin tur hyr ut till Region Skånes fastighetsförvaltare Regionfastigheter – som hyr ut till sjukvårdsverksamheten.
– Så frågan är egentligen i vilket led den här hyreshöjningen har uppstått, säger Per Hammarlund.
Den orimliga hyressättningen väcker också en hel del frågor inför framtiden, menar han.
– Vi har ju ett par nya sjukhusmiljardbyggen i både Lund, Malmö och Helsingborg på gång de närmaste åren. Då undrar man ju vad hyran blir i de lokalerna för den kliniska verksamheten i slutändan? Kommer sjukvården att ha råd med nybyggnationer när de som i det här fallet blir både tredje– och fjärdehandshyresgäster? Vi har råd med dyra skrytbyggen i mångmiljardklassen men vi har inte råd att ge vårdpersonalen en bra arbetsmiljö.
Fotnot: Efter att Sjukhusläkaren började söka ansvariga politiker och tjänstemän i frågan kom plötsligt ett nytt besked till facket från förvaltningschefen om att man nu drar tillbaka uppsägningen från plan 3 på sjukhuset i Ängelholm. Sjukhusledningen tittar nu i stället på andra besparingsåtgärder till följd av den dramatiska hyreshöjningen.