Nyhet

Italienska sjukhusläkare i storstrejk

En rejäl satsning på den offentliga sjukvården – det krävde italienska läkare och sjuksköterskor under en gemensam strejk i Rom under tisdagen.

Läkarstrejken i Italien tisdagen 5 december blev en succé. Närmare 85 procent av de sjukhusläkare som kunde strejka deltog. Under en stor demonstration i Rom, där även sjuksköterskorna deltog, var kampviljan stor.

Alla fackförbunden krävde gemensamt att regeringen gör en rejäl satsning på den offentliga sjukvården. Enligt de läkare Sjukhusläkaren pratade med, kommer den annars att vara så urholkad om tio år att den inte längre fungerar.

Läkarna kräver också att de ska slippa straffrättsliga följder för de misstag de gör i tjänsten, eftersom detta skapar stor stress och gör att många bara vågar utföra defensiva medicinska behandlingar.

De protesterade även mot att regeringen vill sänka deras pensioner med upp till en fjärdedel. Enligt fackförbunden är detta bara början på kampen för att försvara sjukvården. Sjukhusläkarna är fast beslutna att inte ge upp, eftersom de anser att detta är sista chansen att rädda den offentliga vården.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera