Var tionde vårdplats står tom
Runt var tionde vårdplats på Sveriges 23 största sjukhus står tom. Det visar en kartläggning som SVT:s Agenda gjort.
Enligt en undersökning som SVT:s program Agenda gjort står en av tio vårdplatser, sammanlagt 1 506 vårdplatser, på Sveriges 23 största sjukhus tomma. Anledningen är personalbrist och i programmet besöks Nyköpings lasarett där 31 av 203 fastställda vårdplatser är stängda just på grund av sjuksköterskebrist.
En av de som medverkar i programmet är Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson som berättar om de samtal som kommer in till Läkarförbundet från medlemmarna.
– De beskriver en orimlig vardag. Patienter som inte kan läggas in, som måste skrivas ut för tidigt, patienter som motas bort. En kollega sade ”jag lägger 30 procent av min arbetstid på att mota bort patienter från akutmottagningen”. Vi ser att vårdköerna växer otroligt och sedan har vi säkert många som går hemma och är sjuka men som inte söker för att det blir ett bristande förtroende för vården som den är i dag, säger hon till SVT.
I debatten förs ibland fram följande: Många pensionsavgångar, befolkningen blir äldre och därmed på sikt sjukare. Men allt detta borde ju vara känt för personalplanerarna och politiken, ty det handlar om förmågan – bristen på förmågan – att kunna räknat ut pensionstiden och att alla blir äldre. Alltså bara trams när de skyller på detta fenomen som okänt. Vad gäller personalen: Ett är säkert, vid brist på arbetskraft ska ju rimligen löneutvecklingen ta fart. Omvänt: Då det är gott om arbetskraft bör ju rimligen löneutveckling stagnera. Så… ge berörd personen lönelyft och de kommer att stanna kvar och blir glada i sitt arbete. De som redan slutat kommer att återvända. Sådan är lagen om tillgång och efterfrågan!!! Gå till verket!