Nyhetsarkiv

Chef från andra sidan jorden

Sveriges första verksamhetschef på distans kommer snart att träda i tjänst. Det är överläkaren Virginia Zazo som i januari ska fortsätta sin tjänst på hud- och STD-kliniken i Umeå – från andra sidan jordklotet.

Hon kommer att vara tillgänglig via videokonferens varje dag mellan 8 och 10 – men om tekniken fungerar som den ska kommer det också att vara möjligt för verksamhetschefen Virginia Zazo att glida in i fikarummet eller ta en tur i sjukhuskorridoren med hjälp av en robot på hjul med en läsplatta placerad i ögonhöjd.

– Jag ska ibland ”gå” genom lokalerna eller in i fikarummet, säger Virginia Zazo i ett pressmeddelande från Västerbottens läns landsting.

– Eventuellt kan jag dessutom med robotens hjälp vara med som stöd vid underläkarnas bakjour och kanske också boka in patienter och bedöma hudförändringar via länk, säger hon.

Ledarskap på distans har inte testats tidigare och ska utvärderas kontinuerligt, både genom att Virginia Zazo dagligen skriver ner sina upplevelser, och genom enkäter som personalen fyller i under året.

– Jag har fått mycket stöd, både från min chef och från e-hälsoenheten som varit angelägna att testa något nytt. Men framförallt från mina medarbetare, utan dem hade jag inte kunnat göra det här, säger Virginia Zazo.

Men alla är inte lika positiva till idén om ett chefsskap på distans. Sjukhusläkarnas ledamot Maria Thorén Örnberg , överläkare i kirurgi och ortopedi och även hon anställd i Västerbottens läns landsting, tycker att det bästa ändå är att chefen finns på plats.

– För en begränsad tid kan detta vara ett sätt att lösa situationen bara det finns tydliga rutiner. På sikt är det nog bäst att chefen finns på plats. Det är mycket i en verksamhet/organisation som ” skrivs mellan raderna” och är svårt att uppfatta om man inte finns på plats, säger hon till Sjukhusläkaren.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera