Nyhet

Största minskningen av vårdplatser på tio år

Under förra året minskade antalet vårdplatser med 645 stycken inom den somatiska specialistvården – den största minskningen på ett decennium, rapporterar Läkartidningen.

Det var vid den årliga genomgången av SKL:s statistik som Läkartidningen kunde konstatera att det mellan år 2015 och 2016 skedde en rekordstor minskning av antalet vårdplatser, både i absoluta tal och i förhållande till folkmängden. Inte sedan år 2008 hade en lika stor minskning skett, något som Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren beskriver som ”skrämmande”.

Hans Karlsson, chef för vård och omsorg på SKL, säger till Läkartidningen att den rekordstora minskningen på 3,3 procent delvis beror på den kontinuerliga omställningen till öppenvård och delvis på svårigheter att hitta personal.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

Prenumerera