Nyhetsarkiv

Största minskningen av vårdplatser på tio år

Under förra året minskade antalet vårdplatser med 645 stycken inom den somatiska specialistvården – den största minskningen på ett decennium, rapporterar Läkartidningen.

Det var vid den årliga genomgången av SKL:s statistik som Läkartidningen kunde konstatera att det mellan år 2015 och 2016 skedde en rekordstor minskning av antalet vårdplatser, både i absoluta tal och i förhållande till folkmängden. Inte sedan år 2008 hade en lika stor minskning skett, något som Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren beskriver som ”skrämmande”.

Hans Karlsson, chef för vård och omsorg på SKL, säger till Läkartidningen att den rekordstora minskningen på 3,3 procent delvis beror på den kontinuerliga omställningen till öppenvård och delvis på svårigheter att hitta personal.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera