Nyhet

Fortbildning pågår!

Det började som en besparingsåtgärd, men slutade med att betydligt fler plastikkirurger på Karolinska fick möjlighet att fortbilda sig inom precisionskirurgi på hemmaplan.

Sex personer, hälften ST-läkare och hälften färdiga specialister, sitter framåtlutade och intensivt fokuserade över varsitt mikroskop. Vävnaden som ska dissekeras fram och de små, små kärlen som ett och ett ska sys ihop kräver full koncentration. Men att de allihop sitter här och fortbildar sig inom mikrokirurgi, något av de allra svåraste du överhuvudtaget kan göra som plastikkirurg, är ingen självklarhet.

– Tidigare kunde vi bara skicka någon enstaka kirurg om året till England för att lära sig den här metodiken eftersom det var en så pass kostsam fortbildning, säger Alberto Falk Delgado, docent och sektionschef inom plastikkirurgi och kraniofacialkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset.

För att verksamheten skulle bli mer hållbar och effektiv i ett ekonomiskt pressat läget insåg Alberto Falk Delgado att man behövde byta strategi och bredda kostymen så att fler kunde behärska den riktigt delikata kirurgin. Lösningen blev att arrangera fortbildningen på hemmaplan – med hjälp av riktade medel för ST-läkarna.

Det var lite pussel innan allt föll på plats – men extremt uppskattat och lärorikt Alberto Falk Delgado

– ST-läkarna fick ha huvudansvaret kring att skriva etikansökan och organisera vilka som skulle föreläsa samt lägga upp hela kursstrukturen. De fick också ta fram rutiner kring akuta reoperationer. Men det praktiska – det fick alla, även de färdiga specialisterna öva på. Det var lite pussel innan allt föll på plats – men extremt uppskattat och lärorikt och det ledde till att alla kunde utvecklas på den nivån man befann sig, säger han.

Vinsterna med att fler kan utföra de riktigt svåra ingreppen är många.

– De här komplexa huvud- halsrekonstruktionerna efter en stor tumör till exempel, är väldigt långa operationer och det krävs numera av oss att vi kan utföra dessa flera gånger i veckan. Vi behöver helt enkelt fler händer för att det ska bli hållbart. Därför krävs det också att vi kan hålla flera tankar i huvudet samtidigt och fundera över hur vi kan prioritera om och samtidigt investera i framtiden så vi inte kör slut på folk. Det går att göra stora saker med förhållandevis enkla medel bara man vill.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera