Lästips för hängmattan – läkare som författare
Sommarens lata dagar kan ge tid och möjlighet åt att försvinna in i en annan värld. Sjukhusläkaren har botaniserat i floran av böcker skrivna av läkare och ger här ett antal lästips för hängmattan.
JAN DAVILÉN, flygläkare och psykiater
Debuterade 2016 med deckaren ”Eld föll från himlen” om en militär underrättelseofficer som kämpar med att kombinera yrkeslivet med papparollen.
Debuterade skönlitterärt med ”Nästa år i Berlin” (2015), en roman om en familj som påverkas av andra världskriget. I September kommer ”Goodbye Bukarest” (2017), om sökandet efter en försvunnen morbror.
Jobbar på Karolinska institutet och föreläser om etik. Hans senaste bok, ”Pappan” (2016), handlar om relationen mellan en son och en pappa.
NAWAL EL SAADAWI, psykiater och lärare, Egypten
Fick Stig Dagermanpriset 2012 och nämns ofta i spekulationer inför Nobelpriset i litteratur. Hennes senaste bok på svenska är ”Den stulna romanen” (2010) om Bodour som lever ett instängt liv i Kairos finare kvarter.
Har skrivit runt 40 böcker, samhällssatir och romaner. I ”Babels hus”, som blev TV-serie, skildras det moderna storsjukhuset som ger effektiv vård, men där den opersonliga hanteringen av patienter fördröjer tillfrisknandet.
ÅSA NILSSONE, professor i medicinsk psykologi
Skriver både fack- och skönlitteratur. Har gjort flera kriminalromaner om polisen Monica Pedersen. Hennes senaste bok ”H” (2015) handlar om en hjärnforskare som försöker förstå minnets funktion.
Har varit författare sedan 1970-talet. Belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2003. I senaste diktsamlingen ”Utskuren ur ett större träd” (2013) förekommer samtida nyhetshändelser och en närståendes graviditet.
förlossningsläkare
Har skrivit flera böcker om en överläkare på Oskarshamns lasarett. Den senaste romanserien ”Än finns det hopp” (2013) och ”Livet går vidare” (2015) handlar om människorna kring lasarettet i 1950-talets Ekstad. Och när hon fick tarmcancer skrev hon även ”Cancerland – tur och retur” (2016).
Debuterade med thrillern ”Turkanarapporten”. Hans andra bok ”Kongospår” är en fristående uppföljare i Afrikatrilogin om kirurgen Martin Roeykens som avslutades 2016 med ”Saharasyndromet”.
Läkare som blev patienter
Sjukdomsskildringar är en egen litterär genre, och även i den hittar vi läkare.
- Pia Dellson är psykiatern som aldrig trodde sig behöva uppleva det som patienterna talade om.” I Väggen – en utbränd psykiaters noteringar” (2015) får läsarna följa henne in i en utmattningsdepression.
- Kardiologen Magnus Edner fick en stroke och skrev en bok om vilka brister han såg inom svensk rehabiliteringsvård: ”Är du full? Nej jag har haft stroke: om vikten av fullgod rehabilitering” (2013)
- När förlossningsläkaren Karin Wahlberg fick tarmcancer skrev hon ”Cancerland – tur och retur” (2016).
Glöm inte Anton Tjechov ( 1860 – 1904) rysk novellförfattare, dramatiker och läkare. Skrev följande i ett brev: ”medicinen är min äkta hustru och litteraturen min älskarinna”.
Det finns fler nutida läkare som har skrivit skönlitteratur, t.ex. Clarence Crafoord och Johan Cullberg, som visserligen har skrivit om sig själva men ändå inte facklitteratur. Emilia Degenius, barn- och vuxenpsykiater, psykoanalytiker har skrivit de mycket personliga böckerna ”Inbjudan till festen” (1995) och ”Åka skridskor i Warszawa” (2014). Väntar med spänning på hennes nästa bok…