Nyhetsarkiv

Lästips för hängmattan – läkare som författare

Sommarens lata dagar kan ge tid och möjlighet åt att försvinna in i en annan värld. Sjukhusläkaren har botaniserat i floran av böcker skrivna av läkare och ger här ett antal lästips för hängmattan.

Eld

JAN DAVILÉN, flygläkare och psykiater

Debuterade 2016 med deckaren ”Eld föll från himlen” om en militär underrättelseofficer som kämpar med att kombinera yrkeslivet med papparollen.

goodbye-bukarestASTRID SEEBERGER, njurläkare

Debuterade skönlitterärt med ”Nästa år i Berlin” (2015), en roman om en familj som påverkas av andra världskriget. I September kommer ”Goodbye Bukarest” (2017), om sökandet efter en försvunnen morbror.

pappanSTEFAN EINHORN, cancerläkare

Jobbar på Karolinska institutet och föreläser om etik. Hans senaste bok, ”Pappan” (2016), handlar om relationen mellan en son och en pappa.

nawal elsaadawiNAWAL EL SAADAWI, psykiater och lärare, Egypten

Fick Stig Dagermanpriset 2012 och nämns ofta i spekulationer inför Nobelpriset i litteratur. Hennes senaste bok på svenska är ”Den stulna romanen” (2010) om Bodour som lever ett instängt liv i Kairos finare kvarter.

Babels husPC JERSILD, psykiater

Har skrivit runt 40 böcker, samhällssatir och romaner. I ”Babels hus”, som blev TV-serie, skildras det moderna storsjukhuset som ger effektiv vård, men där den opersonliga hanteringen av patienter fördröjer tillfrisknandet.

Nilsonne_HÅSA NILSSONE, professor i medicinsk psykologi

Skriver både fack- och skönlitteratur. Har gjort flera kriminalromaner om polisen Monica Pedersen. Hennes senaste bok ”H” (2015) handlar om en hjärnforskare som försöker förstå minnets funktion.

eva_strom_omslagEVA STRÖM, läkare och poet

Har varit författare sedan 1970-talet. Belönades med Nordiska rådets litte­raturpris 2003. I senaste diktsamlingen ”Utskuren ur ett större träd” (2013) förekommer samtida nyhetshändelser och en närståendes graviditet.

cancerlandKARIN WAHLBERG,

förlossningsläkare

Har skrivit flera böcker om en överläkare på Oskarshamns lasarett. Den senaste romanserien ”Än finns det hopp” (2013) och ”Livet går vidare” (2015) handlar om människorna kring lasarettet i 1950-talets Ekstad. Och när hon fick tarmcancer skrev hon även ”Cancerland – tur och retur” (2016).

SaharaCHRISTIAN UNGE, överläkare

Debuterade med thrillern ”Turkana­rapporten”. Hans andra bok ”Kongospår” är en fristående uppföljare i Afrikatrilogin om kirurgen Martin Roeykens som avslutades 2016 med ”Sahara­syndromet”.


Läkare som blev patienter

Sjukdomsskildringar är en egen litterär genre, och även i den hittar vi läkare.

  • Pia Dellson är psykiatern som aldrig trodde sig behöva uppleva det som patienterna talade om.” I Väggen – en utbränd psykiaters noteringar” (2015) får läsarna följa henne in i en utmattningsdepression.
  • Kardiologen Magnus Edner fick en stroke och skrev en bok om vilka brister han såg inom svensk rehabiliteringsvård: ”Är du full? Nej jag har haft stroke: om vikten av fullgod rehabilitering” (2013)
  • När förlossningsläkaren Karin Wahlberg fick tarmcancer skrev hon ”Cancerland – tur och retur” (2016).

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera