Nyhetsarkiv

Nu backar landstinget – delar av ”gamla” Karolinska blir kvar

Ju mer konkreta planerna blir för Nya Karolinska sjukhuset (NKS), desto färre vårdplatser verkar det bli. Enligt uppgifter till Sjukhusläkaren pekar det nu mot att det blir färre än 400 slutenvårdsplatser i det nya huset.

I budgetunderlaget för 2013 som presenterades förra veckan står det klart att hälso- och sjukvårdsförvaltningen inte står fast vid den tidigare inriktningen att all verksamhet i nuvarande lokaler vid Karolinska universitetssjukhuset ska flyttas ut.

Astrid Lindgrens barnsjukhus, psykiatrin och thorax blir kvar i nuvarande lokaler, men den avancerade barnsjukvården flyttas till NKS. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har även konkretiserat hur de nya specialistcentren ska se ut.

  • Alla specialistcenter ska vara knutna till universitetssjukhuset och ha särskilda uppdrag för utbildning, patientnära forskning och utveckling.
  • Specialistcentren ska ha mottagningsverksamhet, dagvård och i vissa fall även slutenvårdsplatser. De ska erbjuda akuttider så att patienter som söker kan få träffa läkare samma eller nästa dag.
  • Inriktningen är att specialistcentren ska ha en tydlig profilering, som exempel nämns äldreprofil. Något center kan få akademisk profil för att ytterligare stärka forskningen.
  • Förvaltningen är öppen för att specialistcenter ska kunna ansvara för en hel vårdprocess.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera