Nyhetsarkiv

”Alltid värst i Nyköping”

Sjukhusen i Sörmland har alltid de mest uttalade problemen vad gäller överbeläggningar och värst är det i Nyköping. Det är ett bekymmer.

Det säger Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef i Landstinget i Sörmland, väl medveten om den situation på Nyköpings lasarett som Marie Engman, huvudskyddsombud, i går beskrev som den värsta sommaren hittills. Patienter på kirurgavdelningen fick staplas i duschrum, hisshallar och läkarexpeditioner för att få plats.

– Vi samarbetar förstås för att sprida patienterna mellan sjukhusen men oftast är det tjockt överallt. Jag vill framhålla att all personal verkligen gjorde vad de kunde för att få det att fungera men det jag vet att det har varit tufft, säger Jörgen Striem.

Under de fem veckor han själv jobbade i somras deltog han flera gånger i veckan på möten om vårdplatser.

– Grundproblematiken är ju att det är ont om sjuksköterskor året runt och under sommaren förvärras situationen.

Men att något skulle ha ändrats vad gäller gränsen för överbeläggningar, så som påstods i gårdagens artikel, håller han inte med om.

– Jag känner inte igen att vi skulle ha ändrat på rutinerna och ökat acceptansen för överbeläggningar. Patienter som behöver sjukhusvård måste ju läggas in.

Sommaren kommer att följas upp noggrant. Jörgen Striem påpekar, att det är något han har lång erfarenhet av och som görs noggrannare i Sörmland än någon annanstans, såvitt han vet.

– Det är möjligt att vi måste sprida semestrarna mer nästa år, det får vi föra en diskussion om med de fackliga organisationerna. Det är en målkonflikt för vi vill ju att personalen ska få vara ledig på sommaren och hur kan vi då öka antalet som är i tjänst? Hyrpersonal har vi redan. Det är ett dilemma.

Ledningen har inte fått några rapporter om att patienter ska ha farit illa på grund av sommarens överbeläggningar, säger han.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera