Hög arbetsbelastning – hann inte ens göra anmälan
Patienter i duschrum, korridorer och på läkarexpeditioner. Trycket på Nyköpings lasarett var så högt i sommar att det inte ens fanns tid för en arbetsmiljöanmälan.
Facket diskuterade det vid flera tillfällen.
– Men vi hade aldrig tid, vi var ju underbemannade och var tvungna att operera och rådda patienter och det går inte att göra en anmälan i efterhand, enligt Arbetsmiljöverket, säger Marie Engman, huvudskyddsombud och ordförande för Sjukhusläkarna och för Läkarföreningen i Sörmland.
Förr var det toppar kring midsommar, i år var trycket högt hela sommaren, bland annat beroende på fler neddragna platser, säger hon. Tidigare fanns en gräns för antalet överbeläggningar per avdelning men sedan något år fungerar det inte så.
– Det finns inget stopp för hur många överbeläggningar man kan ha på en avdelning så det kan bli hur många som helst. I år var det värsta sommaren hittills, säger Marie Engman.
På kirurgavdelningen kördes patienter in på de två 3-salarna som då blev 4-salar. En patient inkvarterades i det stora duschrummet, med egen toalett. På de två läkarexpeditionerna – som används vid rond och av sköterskor som läser in sig vid skiftbyten och är de enda ställena med diktafon – placerades två patienter, en i varje rum. Datorer och skrivare täcktes över med lakan för hygienens skull. När det var som värst ställdes två sängar upp i hisshallen i korridorens ena ände.
– Det är vare sig arbetsmiljövänligt eller patientvärdigt att ha det så. Sjuksköterskorna mådde skitdåligt eftersom de aldrig visste var de hade patienterna, och hade så många var att ta hand om. Patienterna i korridoren hade ingen toalett; som mest delade sex patienter på en och samma toalettstol.
Det känns rätt bisarrt att det är vad man har att erbjuda patienter på ett svenskt sjukhus 2015, tycker Marie Engman, som ibland kände sig tvungen att be patienterna om ursäkt å landstingets vägnar.
– En patient som låg på läkarexpeditionen skojade och sa: ’Men jag har ju en egen dator här om jag skulle vilja’.
Även på sjukhusen i Eskilstuna och Katrineholm var situationen i somras svårare än vanligt, enligt Marie Engman.
Vad gäller patientsäkerheten har arbetsgivaren försäkrat att det inte skett några allvarliga incidenter under sommaren.
– Men det blir ju en oro för patientsäkerheten och personalen blir otrygg. Det vänder aldrig, det är ur askan i elden hela tiden.
Inför nästa sommar ska läkarfacket arbeta för att undvika ett liknande läge som i somras, men också vara på hugget att göra en 6:6a-anmälan om det behövs.
Arbetsmiljöverket uppger sig inte ha fått in någon 6:6a från något av sjukhusen i Sörmland i sommar.