Nyhetsarkiv

”Zillingaffären” ur ett yttrandefrihetsperspektiv

I programmet, som finns tillgängligt på radioprogrammets hemsida jämför statsvetaren Lennart Lundqvist uppsägningen av professorn i genetik Ulfur Arnasson med landstingsledningens hantering av Thomas Zilling i Varberg.

”Man rensar arbetsplatsen på folk som vågar stå upp för saker och vågar säga ifrån och så har man ett gäng ja-sägare kvar”, säger Lundqvist, och fortsätter:

”Det finns ju ingen öppen argumentation i fallet Zilling. Det är mer Kafka-inspirerat, man har ju ingen aning om varför det sker egentligen utan kan bara gissa. I Lund har det ju varit öppet på ett annat sätt. Och jag tror att ur skrämselsynvinkel, för det finns ju också en sådan effekt, så blir folk tysta för de vet att det är farligt att säga ifrån.”

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera