Nyhetsarkiv

WMA står bakom upprop för Fikru Maru

WMA, World Medical Association, har skrivit under ett upprop till stöd för den fängslade svenske läkaren Fikru Maru. Läkarförbundet, som länge har engagerat sig i frågan, ställer sig bakom uppropet.

Den svenske läkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013 och anklagas för ett brott mot landets terroristlagstiftning. I mitten av augusti, då den andra omgången i rättegången mot honom avslutades, beslutade domstolen att förhandlingarna kommer att återupptas på nytt först i januari nästa år.

Läs mer: Rättegång mot Fikru Maru fortsätter först i januari

Läkarförbundet har länge varit engagerat i den svenska läkaren Fikru Marus fall. Förbundet ställer nu sig bakom det upprop till stöd för honom som WMA, World Medical Association, skrev under i tisdags.

Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna och tidigare ordförande i Läkarförbundets Etik- och ansvarsråd, är en av de som lyft frågan vid upprepade tillfällen. Situationen som han befinner sig i kallar hon för en ”rättslös och rättsvidrig process”. Nu hoppas Elin Karlsson att WMA:s upprop kommer att leda till att Fikru Marus fall tydligare synliggörs på den internationella agendan.

– Jag hoppas att det kommer att göra skillnad och att man i Etiopien får upp ögonen för att WMA har uttalat sig. WMA har en väldigt bred och stark organisation när det gäller opinionsbildning och att väcka viktiga frågor, ofta med ett etiskt perspektiv, säger hon och tillägger att hon också hoppas att den svenska diplomatin används på alla sätt möjliga.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera