Hamsten och Wallberg petas ur Nobelförsamlingen

KI:s tidigare rektorer Harriet Wallberg och Anders Hamsten uppmanas lämna Nobelförsamlingen med anledning av Macchiariniskandalen. Det rapporterar flera medier genom TT.

Beslutet ska enligt TT ha fattats efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén.

– Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann, ordförande i Nobelkommittén till TT.

Anders Hamsten har redan uteblivit från Nobelförsamlingens arbete i år, vilket varit känt. Det har också visat sig att Harriet Wallberg inte heller hon deltagit.

– Det har inte gjorts offentligt, men hon har inte heller deltagit i årets arbete.Rent formellt finns det ingen möjlighet för Nobelförsamlingen att avsätta de två ledamöterna, men en uppmaning att avgå har i praktiken samma effekt, säger Thomas Perlmann.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården