Nyhetsarkiv

Hamsten och Wallberg petas ur Nobelförsamlingen

KI:s tidigare rektorer Harriet Wallberg och Anders Hamsten uppmanas lämna Nobelförsamlingen med anledning av Macchiariniskandalen. Det rapporterar flera medier genom TT.

Beslutet ska enligt TT ha fattats efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén.

– Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann, ordförande i Nobelkommittén till TT.

Anders Hamsten har redan uteblivit från Nobelförsamlingens arbete i år, vilket varit känt. Det har också visat sig att Harriet Wallberg inte heller hon deltagit.

– Det har inte gjorts offentligt, men hon har inte heller deltagit i årets arbete.Rent formellt finns det ingen möjlighet för Nobelförsamlingen att avsätta de två ledamöterna, men en uppmaning att avgå har i praktiken samma effekt, säger Thomas Perlmann.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera