Nyhetsarkiv

Volontärerna på kö för Operation Smile

47 insamlade miljoner på ett år – bara i Sverige. Den medicinska hjälporganisationen Operation Smile har vuxit enormt under sina fem år i landet och volontärerna står på kö för att få åka.

– Det är helt fantastiskt att vi har vuxit så mycket på så kort tid och fått ett så positivt mottagande i Sverige. 70 procent av våra insamlade medel kommer från privatpersoner och det finns överlag ett väldigt stort intresse för det vi gör. Vår verksamhet är ju väldigt tacksam och lätt att förstå – vi hjälper barn och vuxna med ansiktsdeformiteter, säger Cajsa Wiking som är generalsekreterare på Operation Smile.

Övriga medel kommer i första hand från Postkodlotteriet och andra traditionella insamlingskanaler, berättar Cajsa Wiking. En serie dokumentärer på tv4 om Operation Smile där tittarna fick följa en grupp svenska volontärer har också hjälpt till att väcka uppmärksamhet och locka nya volontärer att delta i organisationens arbete.

– Volontärerna är vår största resurs. Vi samlar in pengar för att kunna köpa utrustning och skicka ut dem i världen. De får inte betalt för sin tid och de tar ledigt från sina jobb därhemma. Vi är helt beroende av dem och att de ger oss av sin tid.

Just nu är det främst barnläkare och anestesiläkare som behövs, berättar anestesi- och barnsjuksköterskan Gunilla Lööf som är programansvarig för Operation Smile i Sverige och som även var den allra första svenska volontären som åkte ut för organisationen.

– Att hitta folk som vill vara volontärer i Sverige är inga som helst problem, säger hon. Folk vill ut hela tiden. Vi har nog bara haft en volontär som har sagt att det där var nog ingenting för mig. Många uttrycker att de till och med vill gå i pension i förtid för att kunna åka. Bara en kategori har vi haft lite svårt att locka och det är barnläkare. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att det inte är lika självklart att förstå att även de behövs i teamet eftersom fokus ofta ligger på operationerna –  men vi är i stort behov av medicinskt ansvariga för barnen på den temporära vårdavdelningen.

Varför tror du att det är så populärt att åka i väg som läkarvolontär?

– Ibland kanske man blir trött på svensk sjukvård. Här skalar man bort väldigt mycket administrativt tjafs och käbbel. Det är hands on och du får göra det du verkligen är utbildad för att göra. Den här kraften att få vara del i ett team där alla strävar mot samma mål. Den kraften går inte att beskriva och jag tror att det är det som driver folk. Vi vill hjälpa.

Och just entreprenörsanda och engagemang är något som genomsyrar organisationen och som har genomsyrat den sedan starten, menar Cajsa Wiking och berättar om hur det hela började för 30 år sedan när plastikkirurgen och tandläkaren Bill Magee och hans hustru Kathy Magee, sjuksköterska och socialarbetare, besökte Filippinerna i syfte att genomföra en punktinsats för barn med LKG (läpp-käk-gomspalt).

– Bill och Kathy blev starkt berörda av alla de människor de mötte som de inte kunde hjälpa och kände att de måste komma tillbaka. Dessa båda drivna och oerhört involverade personer byggde sedan upp Operation Smile från grunden och på den vägen är det. Förra året blev de båda utsedda till hedersdoktorer vid Karolinska institutet för sitt arbete.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera