Nyhetsarkiv

”Vissla kan man göra när man är glad”

Nils Peter Gilgen.

Ingenting har ändrats – snarare  är situationen­ värre. För Nils Peter Gilgen har frustrationen på arbetsplatsen både fortsatt och ökat efter att han mottog Visslarpriset.

– Jag minns faktiskt inte vad det var jag visslade om. Det har i alla fall inte ändrats något. Hela situationen är mycket värre nu än då. Vi har vårdplatsbrist på grund av sjuksköterskeflykt med överbeläggningar dagligen. Och den ytterligare överbelastningen på de fåtal sköterskor som finns kvar kommer att späda på flykten. Men egentligen vill de inget hellre än att jobba kvar med kirurgiska patineter, säger han.

Samtidigt märks inte mycket av led­ningens ansträngningar, menar Nils Peter Gilgen som tillsammans med de andra kirurgerna på Mälarsjukhuset nyligen har författat en skrivelse där de ville understryka allvaret i den rådande situationen. För tio dagar sedan skickade de skrivelsen till ledningen och begärde samtidigt ett möte, berättar Nils Peter Gilgen.

– Inte ett enda ord har vi hört. Inte ens en kommentar eller en bekräftelse på att skrivelsen mottagits. Till slut skrev jag ett mejl och frågade om de fortfarande levde. Då fick vi svar, men ännu inget möte. Tiden går och snart är det sommar med neddragning. Jag har tappat tron på hela sjukhuset,  landstinget och deras uddlösa, fega och inkompetenta ledning. Inget verkar hända när man larmar heller. Det kanske pratas lite och man håller möten men inget händer i realiteten. Ord eller visslande räcker inte.

För 15 år sedan hade kirurgkliniken på Mälarsjukhuset 56 vårdplatser, berättar Nils Peter Gilgen. För några veckor sedan drogs de ned från 15 till 12 samtidigt som antalet kirurgpatienter är konstant mellan 45 och 50 stycken.

– De ligger utspridda här och där. Patient­säkerheten äventyras, vårdtiden blir mindre effektiv och längre. Dessutom har tillgången till tid på operation minskats då anestesikliniken inte klarar att bemanna. Patienter behöver skickas utomläns för ingrepp som vi egentligen mycket väl klarar att utföra själva. Kostnaderna rusar.

Svaren från ledningen hittills har varit att man försöker rekrytera sjuksköterskor men ”det är svårt”, berättar Nils Peter Gilgen.

– Men man kan jämföra det med mete

– om man inte har något bra bete på kroken kommer ingen fisk att nappa. Konstigt? Nej. Det är inte brist på sjuksköterskor. Sverige har näst flest sjuksköterskor per capita i OECD. Men de jobbar någon annanstans, med bättre villkor och arbets­miljö. Det måste vi matcha. Det är inte svårt men det kostar pengar och det är där skon klämmer, som alltid. Vi måste agera, vara mer proletära och ”jobbiga” och gå till politikerna och till media i samlad trupp. Knyta näven och säga ”nu får det vara nog!”. Priset betydde ingenting. Vissla kan man göra om man är glad.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera