Visselblåsare prisades av kollegor på Karolinska

De fyra visselblåsande läkarna Karl-Henrik Grinnemo, Matthias Corbascio, Oscar Simonsson och Thomas Fux på Karolinska universitetssjukhuset belönades igår med ett Karolinapris för Föredömligt sätt att praktiskt tillämpa Karolinskas patientfokus ”Patienten först”.

Priset är en årlig tradition på Karolinska univseristetssjukhuset för att uppmärksamma medarbetares föredömliga insatser i arbetet inom flera kategorier. Det är kollegorna som gör nomineringar och priset delas ut på Karolindagen den 18 maj.

Motiveringen löd:

”Tack vare dessa kollegors föredömliga noggrannhet, kritiska tänkande, goda etiska förhållningssätt och civilkurage kunde missförhållanden i den sk Macchiariniaffären uppdagas. De medarbetare som nu tilldelas Karolinapriset ”Föredömligt sätt att praktiskt tillämpa Karolinskas patientfokus ”Patienten först” har påvisat ett uthålligt engagemang i vården av de drabbade patienterna. Det är en viktig signal till övriga anställda att påtala felaktigheter och brister i vården och på så vis understödja patientsäkerhetsarbetet och åstadkomma förbättringar. Därmed stärks förtroendet hos allmänheten och våra medarbetare.”

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd