”Vilket underverk är det vi bygger?”
Årets upplaga av Vitalis, Nordens största eHälsokonferens och -mässa, är nu igång. Under invigningen liknade bland annat socialminister Annika Strandhäll strävan efter att bli bäst i världen på eHälsa med att bygga ett av världens underverk.
Utanför Svenska Mässan bjuder Göteborg på ett för staden typiskt väder – småregn och blåst. Inne i den stora mäss- och konferenshallen har drygt 4 500 representanter från kommun, landsting, privata vårdgivare, myndigheter, akademi och industrin samlats för att lyssna på invigningen av årets upplaga av Vitalis.
Först ut bland talarna var socialminister Annika Strandhäll. Hon menade att bilden av eHälsa och den digitala omställningen i den svenska hälso- och sjukvården är dubbel. Dels har Sverige kommit en bra bit på väg – med höga siffror på internetanvändare i världen, globala start-ups likt Spotify och Skype, både en privat och offentlig sektor som omfamnar den digitala omställningen. Men samtidigt ser man att den svenska hälso- och sjukvården inte helt tar vara på de möjligheter som en digital omställning innebär.
– Och vi har fortfarande problem med systemens interoperabilitet och att systemen kunde vara mer användarvänliga, sa hon och nämnde den utbredda användningen av faxen på sjukhus runt om i landet som ett exempel.
– Det här är, uppriktigt sagt, absurt. Vi arbetar på flera sätt för att lösa detta, men komplexiteten i datadelning och integritetslagstiftning gör uppgiften utmanande.
Annika Strandhäll lyfte också målet att bli världsledande på eHälsa till 2025, men påpekade att det då inte handlar om att ha de coolaste systemen på plats till dess. Snarare handlar det om förbättrad hälsa, välfärd, oberoende och deltagande.
Hon liknade också strävan efter att bli den bästa i världen på något som att försöka bygga ett av världens underverk.
– Frågan vi behöver ställa oss är: vilket underverk är det vi bygger? Är det Babels torn som sträcker sig högt upp i himlen och imponerar på världen, men i slutändan kollapsar på grund av bristen på ett gemensamt språk? Eller är det pyramiderna – med en stor och robust bas, som fortfarande står kvar många århundraden senare?
Men att bygga en grund är inte allt som sker, påpekade Annika Strandhäll och påminde om förslaget gällande nationell läkemedelslista som las fram för ett par veckor sedan. Hon lyfte också att hon tycker att eHälsa borde vara ett ämne som diskuteras slitigt under valdebatten, eftersom det skulle kunna vara lösningen på många utmaningar.
Invigningen leddes av moderatorerna – Elin Karlsson, andre vice ordförande för Sjukhusläkarna och tillika ledamot i Läkarförbundets Råd för läkemedel, IT och medicinteknik, och Bengt von Zur-Mühlen, förste vice ordförande för Sjukhusläkarna.
Talade gjorde också Patricia Flatley Brennan, direktör för National Library of Medicine, och Simon Cos, Chief Medical Officer vid Microsoft.
Dessutom delades priserna eHealth Award ut, vilket i år gick till Kontigo Care, och Sveriges eHälsokommun, vilket i år blev Rättviks kommun.