Viljan att utveckla och utvecklas fick dem att starta eget
Tankarna om att göra något eget har funnits länge bland ortopederna i Varberg.
– När jag kom till kliniken 2003 tog vi upp en idé som redan då spirat i många år, om att hitta en annan lösning för driften av ortopeden. Kliniken hade då hållit budget i många år. Trots detta fanns ingen vilja att ge ortopederna möjlighet att utveckla kliniken på ett nytt sätt, berättar Sven Gredevik.
Till en början var tanken att driva ortopedkliniken som intraprenad med eget budgetansvar och möjligheter att själva använda överskott för att utveckla verksamheten.
Men ingen sjukhusdirektör har visat intresse för idén. Landstingets konsultbolag, ledningsbolaget, som utredde förslaget tyckte däremot, muntligen, att förslaget var bra. Först när vårdvalet började diskuteras i Halland började Sven Gredevik och hans kolleger titta på nya alternativ. Inte bara för att vårdvalet kan innebära en finansieringsmöjlighet utan också för att det kan leda till att ortopedernas arbete förändras.
– Vi såg hur patienter försvann till vårdgarantin. Om vi haft möjlighet att bestämma själva hade vi kunnat ta hand om dem. Vi började se framför oss hur vi med vårdvalet skulle förlora allt fler patienter till privata bolag, och vad blir då kvar på sjukhuset? Frakturer och komplikationer av operationer som andra utfört? Vi vill vara kompletta ortopeder och använda yrket fullt ut.
Framväxten av alternativ till landstinget ställde frågan på sin spets. Att ta ödet i egna händer blev också en fråga om att kunna utvecklas i yrket. De privata vårdbolagen var inte det attraktivaste alternativet.
– Om det utvidgade vårdvalet i Halland ska omfatta ortopedi tror vi att de stora aktörerna kommer in och tar över planerade operationer som korsband och proteser, och sjukhusets verksamhet utarmas.
– Vi vill bidra till en komplett verksamhet med möjligheten att operera, ta emot patienter med frakturer, patienter med komplikationer och sådana som inte behöver sjukhusvård. Detta löser vi genom att delvis arbeta kvar i landstingets regi där vi deltar i den akuta verksamheten. Bredden är också en förutsättning för att kunna ta emot läkare under utbildning, vilket vi också vill.
I somras tog Sven Gredevik och kollegerna Michael Widmark och Mikael Etzner det första steget till en egen verksamhet och bildade bolaget Ortopederna i Varberg.
Målet är att driva en ortopediklinik med planerad ortopedisk kirurgi i Apelviken i Varberg, i kurortens lokaler, där det finns en fristående tvåvåningsbyggnad som – av en händelse – faktiskt var sjukhus på 1970-talet.
Redan under hösten är det tänkt att verksamheten ska smyga igång, till att börja med enbart för försäkringspatienter och som en av klinikledningen accepterad bisyssla. Mottagningen ska ligga i kurortens lokaler vid Apelviken.
Sven Gredevik är helt på det klara med att försäkringsbolagen har starkt fokus på kvalitetsuppföljning och patientnöjdhet.
– Det är stimulerande, är man bra ska det ju gå bra! I landstinget spelar det ingen roll om kliniken presterar bra eller dåligt, det ger ingen tillfredsställelse.
Viljan till professionell utveckling är ett av de starkaste skälen till att starta eget.
– I dag får vi ta ledigt utan lön och själva bekosta vår fortbildning, och finansiera det genom att jobba extra privat. Där står vi nu. Och vi är så hungriga på kunskap att vi gör det. Vi behöver utveckling för att vara så duktiga som vi är. Med en egen verksamhet kan vi själva avsätta pengar till utveckling.
Ortopederna i Varberg startar i liten skala för att begränsa det ekonomiska risktagandet. Men expansionsmöjligheter finns i Apelviken, och målet är att ha egna operationssalar och att hyra in kurortens sjukgymnaster.