Nyhetsarkiv

”Viktigare än någonsin att Sverige trycker på!”

Än en gång förhalas processen för den fängslade läkaren Fikru Maru. Nu kräver dottern att Sverige begär formella möten med Etiopien för att diskutera fallet.

Tisdagen den 7 april skulle Fikru Maru ha fått reda på om advokaternas begäran att lägga ner åtalet tillstyrkts eller om processen skulle fortsätta, och i så fall ett datum för dom i målet. Men när parterna träffades i rätten meddelade domstolen inte helt oväntat att man skjuter upp beslutet, till den 20 april.

Dottern Emy Maru hade inte åkt ner till Etiopien för tisdagens förhandlingar, men hennes mamma fanns på plats. Det gjorde också ambassadören Jan Sadek, något som Emy Maru uppskattade och hoppas gjorde intryck på den etiopiska rättsapparaten.

– Nu blir det viktigare än någonsin för Sverige att trycka på, fram till den 20 april, säger Emy Maru.

Hittills har Fikru Marus ärende tagits upp när Sverige av andra anledningar har träffat olika etiopiska företrädare. Nu säger Emy Maru att man måste börja begära officiella möten enbart för att diskutera hennes pappas fall.

– Det bästa vore att försöka få ett möte med utrikesministern, antikorruptionsmyndighetens chef eller justitieministern.

Men när Emy Marus mamma helt hastigt träffade ambassadören kunde han inte ge något besked om vad som kommer att hända härnäst eller vilka åtgärder som Sverige kommer att vidta. Till den 20 april åker Emy Maru själv ner Addis Abeba.

Efter en interpellationsdebatt i Sveriges riksdag den 20 mars (se artikel på sjukhuslakaren.se ) där utrikesminister Margot Wallström svarade på en fråga från kristdemokraten Désirée Pethrus, skrev Emy Maru ett brev till tjänstemän på Utrikesdepartementet (UD). Hon tyckte att debatten avslöjade att utrikesministern inte är helt insatt i fallet, dessutom bad hon återigen om ett möte med Margot Wallström. UD:s tjänsteman skrev att hon skulle återkomma angående möte men har till dags dato, två och halv vecka senare ännu inte hört av sig igen.

Emy Maru suckar och undrar hur hon ska göra för att få utrikesministerns gehör för att hon verkligen vill träffas.

– Jag vet inte om jag kanske kan göra en mer officiell förfrågan.

Den 9 maj hålls en manifestation för Fikru Maru på Sergels torg i Stockholm, med svenska politiker och artister. Då har han suttit fängslad i Etiopien i två år. Sjukhusläkarna har bidragit med 5 000 kronor till omkostnaderna för manifestationen.

– Vi vill göra vad vi kan för att uppmärksamma vår kollegas fall, säger Elin Ericsson, Sjukhusläkarnas 2:e vice ordförande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera