Nyhetsarkiv

Vi tog priset igen!

– Det är fantastiskt roligt och nyttigt att läkarnas fackliga frågor uppmärksammas på detta sätt och att värdet av diskussionen därmed fastställs. Nu kan vi med råg i ryggen fortsätta att driva läkarnas och sjukvårdens viktiga frågor, säger Marie Wedin, Sjukhusläkarföreningens ordförande och ledarskribent och krönikör i Sjukhusläkaren.

Marie Wedin mottog priset av Dagens Medicins chefredaktör, Per Gunnar Holmgren, under Läkarstämman i Göteborg. Han motiverade juryns val med orden:

– Det var helt omöjligt att förbigå Marie Wedin som med sitt stora engagemang ständigt skapar debatt och står för tydlighet när så många andra i sjukvårdsdebatten är otydliga.

På Per Gunnar Holmgrens fråga vad som är den viktigaste frågan för läkarkåren svarade Marie Wedin:

– Det kanske skulle vara klädsamt att svara att det är den nu omstridda frågan om arbetstidslagen, men det tycker inte jag. Den absolut viktigaste frågan är ledarskapet. Det är en ödesfråga för läkarna.

– Hur arbetstidslagen kan anpassas inom sjukvården blir så klart en viktig fråga under 2007, men också sjukhusläkarnas möjligheter att arbeta utanför sjukhusen och så blir avtalsrörelsen en viktig fråga, menade Marie Wedin

Hon delar priset med Lars Linnersten, allmänläkare och medicinsk rådgivare i Region Skåne som fått det att ta fyr i debatten om närsjukvård.

Två brandfacklor, för enstaka debattinlägg, delades också ut. De gick till AnnSofie Fyhr på sjukhusapoteket i Lund och Anne Hiselius, som är sjukhusapotekare på Ryhov i Jönköping. Båda har på ett förtjänstfull sätt debatterat domen mot Kalmarsjuksköterskan som fälldes för vållande till annans död.

Vi passar på att gratulera dem. Anne Hiselius är ett välbekant namn för Sjukhusläkarens läsare. I nummer 2 år 2005 intervjuade vi Anne Hiselius under rubriken ”En eldsjäl och pionjär”.

I artikeln utmanade Anne Hiselius den egna Apoteksledningen som hon menar försöker ”sälja paketlösningar” istället för att anpassa verksamheten efter vårdens vardag.

Till Sjukhusläkaren sade hon då:

– Man tänker inte på att det kan vara kaos vissa dagar på en vårdavdelning och då fungerar inga standardlösningar.

Anne Hiselius kritiserade också Apoteket AB:s ledning för att vara för fokuserad på att ”utveckla kundmötet” och ”marknadsmässigt ta betalt för tjänster” och ”hitta nya logistiklösningar”, istället för att arbeta för att farmaceuterna får göra bäst nytta där de bäst behövs, vilket enligt Anne Hiselius är bland patienterna i vården, med tillgång till läkemedelsjournaler och med möjlighet att samråda med läkare och sjuksköterskor.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera