Nyhetsarkiv

”Vi står mycket långt ifrån varandra”

För en vecka sen möttes Stockholms läns landsting och Stockholms läkarförening för att förhandla om de uppsagda jour- och beredskapsavtalen. Enligt Johan Styrud, läkarföreningens ordförande, har man en lång väg kvar att gå.

I slutet av november meddelande Stockholms läns landsting att man kommer att säga upp de lokala jour- och beredskapsavtal som finns för läkare. Tanken är att man istället ska ersätta dem med ett gemensamt dito. Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, var starkt kritisk och sa till Sjukhusläkaren efter att beslutet blivit känt:

– Vi är väldigt förvånade att man säger upp avtalen utan att ha en plan för hur man ska lösa det här. Det finns en massa pengar nedbundna i avtalen och de ser olika ut på varje ställe, dessutom är de anpassade till efter just den verksamhet man har. Så det kommer bli väldigt svårt att få till ett gemensamt.

Läs mer: ”Förstör en yrkeskår som är väldigt lojal”

Den 13 december möttes Stockholms läkarförening och Stockholms läns landsting i en första förhandling, men enligt Johan Styrud resulterade den inte i man kom närmare en lösning.

– Vi står mycket långt ifrån varandra och samtalsklimatet är frostigt, säger han och fortsätter:

– Vi från läkarföreningen saknar underlag, både för schemaläggning och jouravtalsuppsägningen. Det är inte så att vi principiellt är motståndare till att arbeta på ett annat sätt, men vi kan bara se nackdelar med förändringen och då blir vi självklart tveksamma till att göra det här.

Han menar att man från fackligt håll tagit fram en mängd fakta som visar att schemaläggningen skulle påverka läkarnas arbete negativt.

– Det blir mindre patientsäkert, mindre effektivt, mindre teamarbete – det blir mindre av allting. Och så går arbetsgivaren ut med ett underlag som bara innehåller floskler. Vi måste få ett underlag med fakta.

Redan dagen efter att beslutet om jouravtalen blivit känt för medlemmarna fick Johan Styrud ta emot kraftiga reaktioner. När nu en knapp månad gått har det fortsatt att strömma in mail, telefonsamtal och sms.

– Jag har fått hur många reaktioner som helst. Det är inte från de unga, utan från erfarna läkare som är fly förbannade. De känner en rädsla för sina patienter, att det kommer att bli sämre för dem.

Parterna möts nästa gång 19 januari 2017.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera