Nyhetsarkiv

”Vi måste visa Etiopien att det här är en viktig fråga för oss i Sverige”

”Fikru Maru är inte terrorist.” Akutläkaren Katrin Hruska hoppas att nästa veckas manifestation ska kunna sända det budskapet till Etiopien.

– Förut har vi inte vågat kritisera Etiopien, för att man inte vill provocera, men det är ändå de som måste lösa den här situationen som uppstått nu, säger hon.

I förra veckan spred sig nyheten om att den svenske hjärtläkaren Fikru Maru med stor sannolikhet kommer att anklagas för nya brott. Ännu ett bakslag i en lång process med många vändningar. Katrin Hruska, akutläkaren som står bakom bloggen ”Fängslade Fikru Maru” hos Sjukhusläkaren, har tidigare besökt Fikru Maru i Etiopien och under det senaste halvåret engagerat sig i hans öde.

– För mig var det tidigt uppenbart att man ständigt kastades mellan hopp och förtvivlan, och det är bara vid något tillfälle som man har kunnat känna att det nog kommer att lösa sig. Men redan när jag hörde om de här nya anklagelserna så kändes det som om det var rätt kört faktiskt, säger hon.

Läs mer: ”Man tror inte att det är sant”

På tisdag i nästa vecka kommer en manifestation under parollen ”Fikru Maru är inte terrorist” ordnas utanför Etiopiens ambassad. Och Katrin Hruska är en av de som ska tala. Hon säger att hon nu upplever att UD och regeringen gör allt de kan i frågan, och att fokus därför skiftat mot att försöka påverka Etiopien.

Katrin Hruska besökte Fikru Maru i Etiopien och är nu en av de som engagerar sig i hans öde.

– Förut har vi inte vågat kritisera Etiopien för att man inte vill provocera, men det är ändå de som måste lösa den här situationen som uppstått nu. Problemet är just att vi inte vet vem vi ska försöka påverka eller var problemet är. Förut var det själva domstolen och sen fängelset. Dessutom har de undantagstillstånd i landet och har bytt ut en stor del av regeringen, så det är inte ens samma politiker som är inblandade längre. Antingen har den högsta politiska ledningen inte någon makt i frågan, eller så vill de inte avgöra det här fallet, säger hon och fortsätter:

– Åtalet har inte presenterats än, men när det gör det fastnar man igen i den här snurran. Förra gången pågick den i tre och ett halvt år och avslutades egentligen bara för att han blev sjuk och avstod från att försvara sig. Vi måste på något sätt visa Etiopien att det här är en viktig fråga för oss i Sverige.

Läs mer: Fikru Maru väntar fortfarande på besked

Vad hon har tänkt att prata om under manifestationen är hon dock inte helt säker på ännu.

– Det beror på vad som har hänt fram till dess. För mig är den stora frågan nu att vi i Sverige måste vara medvetna om varför han sitter där. Och att media inte kan fortsätta att skriva att han är dömd för korruptionsbrott, utan att faktiskt försvara hans heder. Det här är en människa som har varit där för att göra gott och som mer eller mindre blivit kidnappad. Om det här inte går vägen så är det viktigt att det är så han blev ihågkommen.

– För mig är det här väldigt mycket en läkarfråga. Jag har själv varit ute och jobbat i andra länder och när man i sin yrkesroll råkar ut för något sånt här måste man känna att man har stöd från sina kolleger, säger hon.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera