”Vi måste göra det tillsammans”
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, valde att bland annat prata om sjukskrivningsprocessen, kompetensförsörjningen och vikten av dialog och samverkan då hon gästade Läkarförbundets fullmäktigemöte.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som i nuläget också ansvarar för sjukskrivne sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) frågor, gästade fullmäktigemötets andra dag för att prata om den fråga som väljarna just nu håller som den viktigaste – sjukvården. Bland annat valde hon att lyfta frågan om sjukskrivningar – ett ämne som väcker känslor inom läkarkåren.
– Jag vet väldigt väl att det gnisslar och att vi behöver få kommunikationen, samverkan och dialogen att fungera bättre och smidigare mellan de olika aktörerna – försäkringskassan, arbetsgivarna och hälso- och sjukvården. Där har vi naturligtvis ett stort ansvar att se till att de nycklarna och verktygen kommer på plats, sa hon och fortsatte:
– Och jag vet att det finns en stor frustration idag hos många inom läkarkåren. Vi kan inte låta människor falla mellan stolarna och då är den här samverkan väldigt viktig. Ska vi lösa de utmaningar som finns inom hälso- och sjukvården måste vi se till att ta tillvara på det som är riktigt bra och vända problem till smarta lösningar. Och då kommer det handla om samverkan, dialog och att göra det tillsammans. Så kan vi göra den svenska hälso- och sjukvården bättre.
Hon menade också att det inte finns en lösning eller ett Alexanderhugg som kan lösa de problem som finns idag. Däremot framhöll hon att staten, trots den rådande strukturen där styrningen sker på landstingsnivå, måste engagera sig. Även detta bland annat genom dialog och samarbete.
– Ett av de få enkla svar som finns på sjukvårdens utmaningar, om vi ska kunna göra en verklig skillnad och göra vården bättre för alla som bor i det här landet, är att vi måste göra det tillsammans.
Dock var Annika Strandhäll tydlig med att hon inte tror på att helt förstatliga sjukvården.
– Låt mig vara tydlig, jag tror inte att svensk sjukvård behöver fler huvudmannagränser. Nyckeln till att förbättra vården ligger inte i första hand där – den ligger hos er och era kolleger inom hälso- och sjukvården.
Att den största bemanningsutmaningen i Sverige idag finns inom vård och omsorg kallar hon för ”djupt oroande”.
– Det är min och regeringens fasta övertygelse om att kompetensförsörjningsfrågorna och personalförsörjningsfrågorna är helt centrala för sjukvårdspolitiken.
Om det är kärnan att det brister mellan vården och Försäkringskassan så upplever jag det som långtidssjukskriven att det är hos FK problemen börjar för att senare hamna hos Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen gör så gott de kan med personer som
”lämpas över ”utan att vara arbetsföra. Rehabiliteringskedjan har varit med utgång från, vill du jobba – klart jag vill. Frågan bör vara vad förmår du vad räcker din ork till. Vi sjuka hamna i kläm och drabbas än mer i denna icke humana karusell.