Nyhetsarkiv

Vi hjälper dig att hitta pärlorna i app-djungeln

Sensorer som kopplas till mobiltelefonen kan ta blodprov, urinprov, blodtryck, EKG och EEG och redan nu kan du omvandla din iPhone till ett intelligent stetoskop genom att köpa en app för 7 kronor. Då får du upp ditt EKG på skärmen och dina värden lagras och kan analyseras, säger Bo Dahlbom.

En stor nyhet var då att det gick att ladda ned program direkt till telefonen.
Idag finns också Android Market och Ovi Store som lanserats av Googles och Nokia. Appar har idag blivit en del av det sociala livet där många jämför och tipsar varandra om olika skojiga appar.

Explosion av appar väntar sjukvården

Men appar har också fått en allt större betydelse för sjukvården. I Sverige har bland annat en app testats där människor som är oroliga för sina födelsemärken fått skicka in bilder för bedömning. Och enligt experterna på området kan vi vänta en fullkomlig explosion av appar inom det medicinska området.

Det här är ett helt nytt tillsynsområde för Socialstyrelsen som i dag inte har någon speciell tillsyn av elektronisk medicin.

– I den mån sjukvården ger råd via appar räknar vi in den som en del i den sjukvård som utförs och som vi har tillsyn över, säger Per-Anders Sunesson.
Men han ser att det kan bli svårt för Socialstyrelsen att ha kontroll över fristående medicinska appar i framtiden.

Internationell marknad

– Appmarknaden är internationell och det går numera att som patient få råd av läkare från andra länder. Det faller utanför den nationella tillsynen, konstaterar han.

För att granska den snabbt växande appmarknaden har Sjukhusläkaren anlitat en grupp läkare att testa sig fram i appdjungeln under ledning av Mikael Rolfs, anestesiolog vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Det första konstaterandet är att det verkligen är en djungel av olika appar ute på nätet.

– Det är ostrukturerat, med en blandning av fria appar och sådana som kostar pengar att installera, konstaterar Mikael Rolfs.

För att få en överblick av gratisappar som riktar sig till professionen rekommenderar gruppen:
http://www.imedicalapps.com

– Siten är bra och verkar väl underbyggd. Presentationen av apparna är i form av en topplista som riktar sig till läkare, säger Mikael Rolfs.

Svagheten menar han är att de är fokuserade på den amerikanska vården och vårdsystemet, men de är nyttiga ändå, tycker han.

Våra fyra favoriter

Bland de fyra favoriter som gruppen enades om finns Eponyms for Android, PubMed Mobile, Epocrates och Medscape.

Eponyms for Android

Appen innehåller sällsynta diagnoser och syndrom med egennamn som är sökbara.

– Mycket bra inom pediatriken där det förekommer oerhört mycket sådant. Socialstyrelsen har en site med ovanliga diagnoser och tillstånd. Det borde gå att utveckla en svensk app utifrån den här.

Eponyms finns även på iTunes hos Apple av Pascal Pfiffner.

Medscape

Appen är ”bäst i test”. Här finns allt. Det är diagnosticering, utredning, behandling, allt i ett. Påminner om Mercks Manual med videosnuttar om hur man
anlägger cyk med mera. Mycket överskådlig,
lättnavigerad och intressant.

PubMed Mobile

Appen är precis som huvudsiten tillförlitlig, lätt sökbar och har akademiskt ”säkra” artiklar. Ett minus dock för att man måste ladda ned pdf till telefonen. Det borde finnas en kortversion som man kan läsa och sedan med ett mejl länka hela artikeln till sin vanliga dator.

Epocrates

Appen är en läkemedelssite med både interaktionsvarning, läkemedelsförslag och dessutom roligheten ”pillercognition” där man kan klicka in hur en tablett ser ut och få veta vilken tablett det är. Bra menyer och inte överlastade med klickningar. Appen hittar du på: http://itunes.apple.com/us/app/epocrates/id281935788?mt=8

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera