Nyhet

”Vi hade kunnat få väldigt mycket vård för de här pengarna”

43,2 miljoner kostade det numera pausade journalsystemet Millennium skattebetalarna i Region Skåne – bara under december månad. Provocerande, tycker Karin Filipsson, 2:e vice ordförande i Sjukhusläkarna.

Notan för det pausade journalsystemet i Region Skåne landade in på över 40 miljoner kronor bara under december månad. Av denna summa gick 22,5 miljoner kronor till konsulter och 13,6 miljoner till intern personal som arbetar med att utveckla systemet på olika sätt.

– Det är väldigt höga summor – framför allt när man tittar tillbaka på vad systemet har kostat under alla de här sju åren som det har hållit på och utvecklas, säger Karin Filipsson, 2:e vice ordförande i Sjukhusläkarna och även en av Läkarförbundet Skånes representanter i den fackliga referensgruppen för Skånes Digitala Vårdsystem (SDV).

Karin Filipsson

Extra provocerande blir kostnaderna när man tänker på all den problematik med vårdplatsbrist och brist på personal i klinisk arbete som råder i regionen, menar Karin Filipsson.

När Sjukhusläkaren räknar på hur många vårdplatser man hade kunnat hålla öppna för den summa som Millennium har kostat regionen hittills motsvarar detta ungefär tre hela vårdavdelningar (med 24 platser) i drygt sex års tid. Detta räknat på en schablonkostnad från SKR:s KPP-databas på 17 525 kronor per vårddygn.

Det är otvetydigt så att vi hade kunnat få väldigt mycket vård för de här pengarna Karin Filipsson

– Det är otvetydigt så att vi hade kunnat få väldigt mycket vård för de här pengarna, säger Karin Filipsson.

Men i övrigt så är det inte de höga summorna för konsulter och licenser som hon reagerar mest över. Hon tycker att miljonerna som läggs på att intern personal ska sitta med systemet är betydligt värre.

– När vi har en sådan personalbrist som vi har så tycker jag att det är anmärkningsvärt att alla dessa läkare, sjuksköterskor och övrig vårdpersonal inte har kunnat jobba kliniskt under hela den här tiden. Ska det verkligen behövas så många människor varje månad i sju års tid för att utveckla ett system som ändå inte verkar jobba optimalt för våra förhållanden? I slutändan är ju det här en kompetensfråga. Är det här verkligen det vi ska använda vår kompetens till? Ska alla dessa läkare och sjuksköterskor utnyttjas till detta eller ska de vara i vården och ta hand om patienter?

Martin Engström

Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, försvarar de stora summorna som har lagts på det nya journalsystemet med att hälso- och sjukvården måste utvecklas i takt med omvärldens utveckling, med nya möjligheter och förändrade krav.

“Min bild är att de 400 miljoner kr/år, motsvarande 0,85% av regionens hälso- och sjukvårdsbudget, som Region Skåne investerat i SDV har syftat till att långsiktigt möjliggöra utveckling som leder till högre kvalitet och ökad patientsäkerhet.” skriver han i ett mejl till Sjukhusläkaren.

Att så många av regionens egna läkare och sjuksköterskor har avsatts för att jobba med journalsystemet under sju års tid i stället för att jobba kliniskt har varit ett högst medvetet drag från regionens sida, fortsätter han.

“Det har hela tiden varit viktigt för Region Skåne att involvera de kliniska medarbetarna i arbetet med SDV.”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera