Nyhetsarkiv

Vi blev vilseledda!

En sak är försäljningen av livbolaget. Till detta kommer tvångsflytten av pensionsspararnas pengar till fondförsäkringar i Skandinaviska Enskilda Banken.

Vem skodde sig på den aktionen? Visserligen var det svårt att förutspå kommande börskrasch, men nu drabbas Salus pensionssparare extra hårt. Motsvarande person i Skandia Liv har åtminstone sina pengar kvar även om företaget undanhållit en del av vinsten.

För Salus pensionstagare hade kapitalet åtminstone delvis kunnat säkrats om man hade haft möjlighet att fritt välja bland traditionella livförsäkringar eller fonder på marknaden. Utöver att alla aktiefonder halverats så har SEB:s svenska räntefonder investerat i obligationer med exponering mot den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers vilket kraftigt sänkt kurserna på bankens räntefonder.
Sannolikt finns det få pensionssparare på marknaden som förlorat mer än läkarna i Salus livbolag. Har Läkarförbundet någon skuld i detta?

Givetvis fanns under tiden som huvudägare ett betydande ansvar. Även om bolaget idag är sålt så har tidigare förbundsledning avseende såväl tjänstemän som förtroendevalda genom okunnighet och strategisk felaktiga beslut aktivt bidragit till att många medlemmar idag är ”blåsta” på en stor del av sitt pensionskapital.

Vad är då lösningen för framtiden? Större öppenhet i Förbundet centralt. Det fanns de som visste hur illa det var! Då hade vi kunnat undvika skandaler som Ronden och turerna kring Salus Livbolag.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera