Nyhet

”Vi är som en stor familj”

Vilka är de största utmaningarna som läkare under ett OS? Lykke Tamm, medicinskt ansvarig för OS-truppen från Sverige, gör i år sitt sjunde OS som läkare på plats.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som läkare under OS?

– Under ett OS är man i tjänst i princip dygnet runt. En vanlig dag börjar med att någon av oss i det medicinska teamet har jourtimme på plats på vår egen lilla klinik i Sverigehuset. Där kan vi ta emot truppmedlemmar som behöver hjälp med olika medicinska problem som till exempel att de har sovit dåligt, behöver någon att prata med, har ont eller kanske börjar känna sig förkylda. Vid behov fattar vi beslut om att isolera någon för att inte riskera att smitta lagkamraterna. Därefter delar vi upp oss så att en läkare åker med de tävlande ut på de lite längre resorna och de andra finns på lite närmare håll i själva OS-byn eller på arenor i närheten av den. Men vi är självklart nåbara via telefon hela dygnet och i OS-byn finns en väl utbyggd polyklinik där vi har tillgång till MR och annan avancerad medicinsk utrustning om det skulle behövas. På kvällen har vi uppsamlingsmöte med hela det medicinska teamet på plats och går igenom vad som har hänt under dagen och vad som väntar nästa dag.

Vilka är de största utmaningarna för dig i din yrkesroll?

– Jag skulle säga att komplexiteten både är det roligaste och det som är den största utmaningen med det här jobbet. För samtidigt som OS pågår för fullt rullar vardagsarbetet på med vinteridrottarna som förbereder sig för fullt, dopingfrågor och försäkringsfrågor som ska lösas och hälsoregistreringssystem som ska hållas igång. Om skador uppstår behöver man sköta kontakten med specialister på den specifika skadan och stötta idrottarna i hur de kan fortsätta sin träning men på ett annat sätt tills skadan är läkt. Att bara lämna en elitidrottare med beskedet ”då får du vila” som man kanske råder andra personer med en liknande skada går inte. Det är också väldigt mycket förberedelser innan ett OS där vi bland annat planerar hur det medicinska teamet på plats ska se ut, vilken utrustning och apotek vi behöver ha med, gör hälsokontroller och går igenom allas mediciner och kosttillskott noga så att man minskar risken för misstagsdoping i största möjligaste mån. Rent medicinskt kommer den stora utmaningen i Paris att bli värmen. Där jobbar vi brett med acklimatisering, kylutrustning som kylvästar och kylkepsar och i nära samarbete med kunniga dietister för att bland annat ha koll på de tävlandes vätskenivåer.

Vilken är den största behållningen?

– Det jag uppskattar väldigt mycket är att vi jobbar mycket tvärdisciplinärt i nära samarbete med sjukgymnaster och psykolog. Vi har en väldigt holistisk syn på de aktiva och vi känner varandra väl. Man kommer betydligt närmare varandra än man gör med vanliga patienter på hemmaplan. Vi är som en stor familj där de aktiva behöver känna att de kan ringa när som helst om vad som helst. Som läkare är du också en av ledarna för truppen och skulle det behövas hjälp med klädutdelning eller något annat – ja då gör man det! Man får hugga i med allt för att få livet för de aktiva att fungera så optimalt som möjligt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera