”Vi är som en påse Gott & blandat”
På sjukhuset i Torsby har man länge brottats med läkarbrist. Lösningen heter utländska läkare som får ett strukturerat och individanpassat mottagande. Och för att få behålla dem är det bästa att få tag i en barnfamilj med två läkarföräldrar.
– Svenska läkare vill inte jobba så här, de tycker inte om att bo på landet. De vill helst bo i New York, eller åtminstone i Göteborg eller Stockholm.
Det säger Karin Lundin, chef för sjukhuset i Torsby. Hon menar att en orsak är den alltmer långtgående subspecialiseringen. Längtan efter att specialisera sig ändå ner till en liten vinkel av ett enskilt organ väger inte upp landsbygdens frihet från bilköer och bostadshets.
Men det som kan verka bonnigt och perifert för vissa kan kännas fridfullt och exotiskt för andra. Trots att sjukhuset i Torsby inte använder sig av rekryteringsfirmor så droppar ansökningar ifrån framförallt europeiska läkare in i ett ganska jämt tempo.
Det handlar om utarbetade tyskar, arbetslösa greker eller polacker som inte kan försörja sig på sitt jobb.
– Vi är som en påse Gott & blandat, säger Jörgen Byh entusiastiskt.
Sjukhuset har då och då annonser ute, men har också använt mer okonventionella metoder som en youtubefilm på tyska och sökmotoroptimering.
– När det blev kris i Europa började folk höra av sig. Det sprids ganska snabbt att det finns möjligheter här.
Jörgen Byh är HR-strateg på sjukhuset i Torsby. Han försöker så snabbt som möjligt fånga upp de ansökningar som kommer in, såväl spontana som de som kommer efter en annons. Och det gäller att tänka strategiskt och personligt.
– Vi bjuder in till intervjuer i ett par dagar och besöker skolor och barnomsorg, mäklare och ridskolor, eller vad som krävs. Det handlar ju inte bara om att de har sökt ett nytt jobb utan det handlar om en tanke att faktiskt emigrera.
Redan vid första besöket kan det bli aktuellt att gå bredvid en kollega från samma land för att få möjlighet att ställa frågor som kanske inte känns bekväma att ställa till sjukhusledningen.
Både Jörgen Byh och Karin Lundin är överens om att bästa chansen att få människor att stanna kvar är att rekrytera ett läkarpar med små barn.
– Då flyttar du inte gärna igen efter ett par år, säger Jörgen Byh.
Karin Lundin säger att eftersom det är en så stor sak att flytta till ett annat land är det viktigt att vara öppen med hur livet i landsorten fungerar.
– Vi är inte särskilt bra på jättefina krogar, men å andra sidan är vi jädrigt bra på trattkantareller och lingon.
Karin Lundin säger att läkarna som är utbildade i andra länder ofta har hög medicinsk kompetens. Eftersom språket är nyckeln till att fungera i sitt yrke, och eftersom SFI inte fungerade som en del av en snabb och individuellt planerad etableringsprocess, har sjukhuset sedan i början av milleniet anlitat en egen svensklärare.
– Om man bara tar sig över den första tröskeln så berikar de utländska läkarna verksamheten väldigt mycket.
I Torsby har man också varit snabb med att fånga upp nya svenskar. Efter USA:s invasion av Irak har många flytt därifrån och en del har hamnat i Sverige. I Torsby har man inte ryggat för att ge de läkarna möjlighet att gör den provtjänstgöring som behövs inledningsvis för att så småningom få svensk läkarlegitimation.
Karin Lundin hoppas mycket på de stora grupper av Syrier som under senaste tiden kommit till Sverige.
– Det är ju glesbygdens gyllene tillfälle. ’Var kvar, låt oss blomstra tillsammans. Stanna för allt i världen!’
Så otroligt klokt och smart sagt! Det behövs verkligen att fler tänker som er!
Lycka till!
Gabriella