Nyhet

”Vi är en progressiv klinik som gillar att testa saker”

På gynkliniken i Helsingborg har man mer än dubblat antalet framfalls- och inkontinensoperationer det senaste halvåret. Detta tack vare ett nytt teambaserat och patientorienterat arbetssätt – som dessutom har gjort det roligare för alla inblandade att gå till jobbet.

Hur har ni lyckats fördubbla antalet gynoperationer? 

– Vi har faktiskt gjort mer än så. Vi opererar nästan 100 patienter mer i månaden i egen regi just nu än vi gjorde för ett halvår sedan. Bakgrunden är att vi har börjat med ett nytt, teambaserat och patientorienterat arbetssätt där operatören jobbar tätt tillsammans med en narkossjuksköterska, en operationssjuksköterska, en undersköterska och ibland en vanlig sjuksköterska. Detta – tillsammans med att vi opererar patienterna i lokalbedövning och sedering i stället för i narkos som vi gjorde förut – är skälet till att vi hinner med så många fler, säger Andrea Stuart som är överläkare och sektionschef Gyn på Helsingborgs lasarett.

Berätta mer om det teambaserade arbetssättet!

– Vi är en progressiv klinik som gillar att testa saker. Arbetssättet är professionsdrivet och inkluderar samtliga berörda yrkeskategorier. Vi satte oss helt enkelt ner och diskuterade tillsammans hur vi kunde minimera det här med dead space – den meningslösa dötiden som är inproduktiv och som gör att flödet blir långsamt.

En faktor är att man ofta har mycket personalbyte mitt under en operation. Detta är dels dåligt ur hygienisk synvinkel, dels för patientsäkerheten eftersom det stör operatören i arbetet samt att information förloras vid bytena. Vår lösning på det blev att vi beslutade att vi pausar tillsammans. Vi stänger helt för fika eller lunch och arbetar på så sätt synkroniserat med alla i teamet och tar tillvara allas kompetenser. Arbetssättet innebär också att operatören till exempel kan ställa sig och svabba golvet eller räkna operationsdukar om någon i teamet behöver gå tidigare av någon anledning.

Vilken typ av gynekologiska operationer är det ni har gjort fler av?

– Främst handlar det om framfall och inkontinensoperationer – lågriskkirurgi som oftast inte är så smärtsam och där vi opererar vaginalt och därmed håller oss utanför buken. Gemensamt för dessa operationer är att operationsköerna har varit väldigt långa. Tidigare hade vi 600 kvinnor i kö för prolapskirurgi – och det är verkligen alldeles för många. Dessa kvinnor riskerar att försämras i sitt tillstånd och blir därmed svårare att operera ju längre de tvingas vänta.

Andrea Stuart är överläkare och docent i gynekologi och obstetrik, samt sektionschef Gyn på Helsingborgs lasarett.

Vilka lärdomar har ni dragit under det här arbetets gång?

– Framför allt att vi verkligen måste våga tänka om och tänka nytt inom svensk sjukvård för att komma till rätta med de långa vårdköerna. Vår erfarenhet är att ett teamorienterat arbetssätt gagnar både personal, patienter och sjukvården i stort. Det är fantastiskt att se det här täta samarbetet mellan narkossköterskan och operatören som nu råder på operationssalen. Vi börjar med en tampong med bedövning i slidan. Tio sekunder innan lokalbedövningssticket ger narkossköterskan en dutt snabbverkande morfin och då känner patienten inte ens sticket. Det är som en tät dans mellan operatör och narkossköterska med en väldigt tät verbal kommunikation. Detta gör att det blir en minimal invasiv kirurgi med en patient som själv kan sätta sig upp i operationssalen när allt är över. När man jämför detta med det fyrkantiga arbetssätt som rådde tidigare där alla patienter sövdes och kläddes in från topp till tå – ja då känner vi att vi har hittat fram till själva essensen av kirurgin!

Vad har överraskat dig mest under arbetets gång?

– Jag har nog blivit mest överraskad över den positiva kraft som finns hos personal när de känner sig sedda, lyssnade på och delaktiga. Detta gäller alla – från de medicinska sekreterarna som har varit med och försett patienterna med all information i kallelserna till de involverade sjuksköterskorna och operatörerna. För första gången som chef har jag fått sms från sjuksköterskor som beskrev hur roligt de tycker att det är att gå till jobbet!

För första gången som chef har jag fått sms från sjuksköterskor som beskrev hur roligt de tycker att det är att gå till jobbet! Andrea Stuart, sektionschef Gyn Helsingborgs lasarett

Vad händer härnäst med det här projektet?

– Nu har vi precis utökat detta rejält där vi först bara arbetade så här en dag i veckan och därefter två dagar i veckan. Nu gör vi även halvvarianter av det där vi får låna en sal på vårt systersjukhus i Ängelholm varannan vecka. På så sätt opererar vi i princip tre till fyra extrasalar i veckan och dubbelt så många patienter per sal. Vi har även andra projekt på gång med en helt annan kirurgi där vi gör titthålsoperationer via slidan istället för via bukväggen. Den här kirurgin kräver dock att patienten är sövd – men arbetssättet är annars delvis liknande. Även där har vi suttit ner i teamet och kommit fram till ett gemensamt arbetssätt och gör nu fyra, ibland fem hysterktomier per arbetsdag, vilket nationellt är en hög produktion.

Några råd till andra verksamheter som skulle vilja göra samma sak?

– Sätt er ner och planera det noggrant – alla tillsammans! Det här är ingen “one man show” – utan det är viktigt att alla yrkeskategorier får komma till tals. Vi har haft många på studiebesök och ni är välkomna till oss i Helsingborg/Ängelholm. Och framför allt – våga testa saker utanför ert traditionella arbetssätt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera