Nyhetsarkiv

Verksamhetschefen håller med Sherif: ”Det blev en undanträngningseffekt av SVF”

Sari Stenius, verksamhetschef för urologkliniken i Västerås, delar Amir Sherifs bild av att vården för patienter med benign prostatahyperplasi, BPH, varit kraftigt eftersatt. Men i Västmanland har de under våren tagit krafttag. 

Amir Sherif, överläkare i urologi, uttalade sig nyligen i Sjukhusläkaren och varnade för en oroande utveckling där patienter med BPH, också kallad godartad prostataförstoring, förbises och tvingas lida på grund av sjukvårdens underprioritering.

Han menar att införandet av det standardiserade vårdförloppet, SVF, för cancerpatienter åsidosatt patienter med både BPH samt de med stensjukdomar.

– Jag tror vi har ett stort mörkertal av patienter som inte är anmälda för operation. De underhålls med mediciner som mer eller mindre hjälpligt håller symptomen borta och på så sätt skjuter man problemet framför sig, sa Amir Sherif till Sjukhusläkaren.

I maj månad låg Västmanland i botten på listan över de landsting och regioner som erbjudit operation till BPH-patineter inom vårdgarantin. I Kalmar fick endast 46 procent hjälp inom 30 dagar, i Västerbotten 33 procent och i Västmanland 17 procent.

Nu uttalar sig verksamhetschefen för urologkliniken i Västerås, Sara Stenius. Även hon kan se att prioriteringen av cancerpatienter fått konsekvenser.

– Det blev en undanträngningseffekt av SVF, cancerpatienter har prioriterats så den här gruppen har fått stå tillbaka. Därför har vi under våren slagit på den stora trumman, för det är inte okej, de måste också få vård, säger Sara Stenius.

Vår situation ser otroligt bättre ut än vad den gjorde förra året och året dessförinnan. Sara Stenius, verksamhetschef urologkliniken Västerås

Sedan januari har urologkliniken i Västerås gjort en satsning för att få ned köerna till operation för patienter med BPH. Bland annat har de skickat patienter till Sjukhuset i Köping för att åtgärdas med grönlaserbehandling.

– Dels har vi skickat patienter för operation till annan vårdgivare och haft öronmärka operationssalar där vi opererat varje vecka, säger hon.

I Köping ska metoden bli standard, trots att det –som Stenius medger– inte finns så mycket studier kring metoden ännu.

– Våra patienter har varit nöjda och repat sig bra. Vi har också fått in andra patienter från andra länder som vill ha grönlaser.

Västmanlands låga resultat från maj i år –17 procent av patienterna med BPH behandlades inom vårdgarantin– litat inte Stenius så värst mycket på. Istället säger hon att krafttagen under vårterminen reducerat bort operationskön helt för BPH-patineter som väntat på operation.

– Vi är jättenöjda med den här satsningen och den har verkligen gett god effekt eftersom vi inte längre har någon kö, säger hon och fortsätter:

– Vår situation ser otroligt bättre ut än vad den gjorde förra året och året dessförinnan.

Själva satsningen rullar vidare till och med 3 september, men inbokade operation finns fram till och med december. Enligt Stenius kommer arbetet i Köping att rulla vidare men antalet operationer per vecka kommer minska.

Överläkare varnar: ”Ojämlik vård av godartad prostataförstoring undergräver kompetensnivån”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera