Nyhetsarkiv

Vem vill vara på akuten?

Bland oss studenter så ses, vad jag förstår, akutmedicin som något häftigt. Nämner man att man skall spendera veckan på akuten märks det på reaktionerna att akuten är något alla vill uppleva. Uppleva som läkarstudenter alltså, inte som patienter.

Men om man sedan pratar med de som arbetar på akuten, eller i dess omedelbara närhet, är attityden en helt annan. Akuten är ett jobbigt ställe, inte så mycket för patientfallen som för arbetsmiljön. Ingen jobbar kvar länge på akuten, det var det någon som sade när vi först kom till Södersjukhuset.

Nästan alla som har besökt akuten i egenskap av sjuk, eller som anhörig till den sjuke, kan nog hålla med mig om att akuten inte är ett roligt ställe. Dels för att man är sjuk, men också för att väntetiderna är långa och omgivningen är allt annat än munter. Akuten är alltså inget ställe man strävar efter att besöka när man är sjuk, eller som läkare tydligen. De enda som verkligen vill dit, ja nästan brinner av iver, verkar nästan vara vi studenter. Det är kanske tur att någon är ivrig i alla fall?

Själv vet jag inte om jag är så ivrig. Det skall bli spännande, men samtidigt vet jag inte riktigt vad som förväntas av mig. Kommer det bli en tuff vecka? Lärorik? Hur många patienter kommer jag att möta? Vilka kommer att läggas in på sjukhuset? Hur många kommer att dö?

Allra mest undrar jag hur jag kommer känna för akuten när jag går därifrån på fredag. Kommer jag att vara helt frälst på akuten så att säga, eller kommer jag plötsligt känna att akuten är helvetet på jorden?

Avslutningsvis så måste jag nämna att jag klarade preklintentan. Så fort jag fick resultatet lämnade jag tentan bakom mig, så kändes det i alla fall. Som det kanske märks har jag nu full fokus framåt, mot det kliniska!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera