Nyhetsarkiv

Vem skall till akuten?

Hosta kan ju faktiskt vara ett symtom på allvarligare sjukdomar så som lunginflammation, hjärtsvikt och tuberkulos. Men vanligast är nog ändå att man hostar vid förkylning. Blåmärken är triviala i vardagen men ingår också i vissa sjukdomsbilder. Bröstsmärta tas förhoppningsvis alltid på allvar. Vem vill avfärda en hjärtattack som ångest och skicka hem patienten med lite lugnande?

Det finns ju faktiskt människor som inte söker sig till akuten även när de borde. Som i bästa fall bokar en tid på vårdcentralen trots att vissa tillstånd verkligen är akuta. Men idag är nog snarare motsatsen vanligt förekommande. Det är konstigt många som söker till akuten vid minsta lilla tecken på sjukdom. Hur mycket man än gräver i patientens bakgrund så hittar man inget. Inga tidigare sjukdomar. Inget känt i familjen. Inget trauma. Inte ens någon skrämmande löpsedel den senaste veckan! Väldigt ofta så hittar man ingenting som förklarar varför patienten söker sig till just akuten.

Det verkar mest vara någon form av allmänt behov av att försäkra sig om att det där blåmärket bara är ett blåmärke. Eller är det rädsla vid minsta påminnelse om att man är dödlig?

Det skulle vara intressant att se lite statistik över besöken på akuten. Jag skulle vilja veta i hur många procent av fallen man skulle bedöma besöket som motiverat. Inte på basis över vilka som visade sig sjuka och friska, utan snarare genom att titta på den anamnestiska biten och utifrån den bedöma vilka patienter som nog borde sökt sig någon annan stans.

Kanske låter det hårt. Men faktum är att antalet besökare på akuten ibland gör det omöjligt att bedöma alla patienter så fort som det behövs. Eller att ens skicka ut ambulanser till alla som behöver en. Om då någon allvarlig sjuk inte får hjälp i tid på grund av att någon annan sitter på akuten helt i onödan så är det fruktansvärt. Men förhoppningsvis kostar det här problemet inte liv utan istället pengar. Pengar som man i och för sig skulle kunna lägga på att vårda de sjuka och därigenom rädda fler liv…

Jag säger inte att man aldrig skall åka till akuten. Man skall åka dit när det behövs. När det är troligt att man behöver hjälp akut. Så varför åker man i onödan? Är det okunskap? En ny söndercurlad generation? Eller vad är det jag missar?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera