Vårdplatskoordinatorerna: Vi tvingas utlokalisera allt sämre patienter
![](https://www.sjukhuslakaren.se/wp-content/uploads/2022/09/vardplatsbrist-e1663656792545-1024x576.jpg)
Nästan 75 procent av landets vårdplatskoordinatorer tvingas utlokalisera patienter dagligen samtidigt som kriterierna för var de får placeras har förändrats på ett problematiskt sätt. Den bilden framträder i Sjukhusläkarens enkät.
I dagsläget har samtliga regioner utom Region Dalarna och Region Norrbotten vårdplatskoordinatorer anställda för att hjälpa till med det omfattande detektivarbete det innebär att hitta lediga vårdplatser till alla behövande patienter. Sjukhusläkaren bad dem att besvara en anonym enkät för att få veta mer om hur deras arbetssituation ter sig i det pressade vårdplatsläget.
En klar majoritet (75 procent) av de svarande vårdplatskoordinatorerna upplevde att arbetssituationen hade blivit mer pressad under den tid de hade varit anställda.
När det gäller hur ofta de behöver utlokalisera eller överbelägga patienter till följd av vårdplatsbrist och resursbrist svarar hela 74 procent att de behöver göra detta dagligen. Bland vårdplatskoordinatorerna som är anställda på ett universitetssjukhus är siffran ännu högre – där svarade 83 procent att de tvingas utlokalisera patienter på grund av vårdplatsbrist eller resursbrist dagligen.
På frågan om de upplevde att kriterierna för var en utlokaliserad eller överbelagd patient kan placeras har förändrats på ett problematiskt sätt ur patientsäkerhetssynpunkt svarade 42 procent ja. Bland kommentarerna till enkäten kunde man bland annat läsa att ”de bestämda kriterierna har blivit en pappersprodukt som ingen bryr sig om” och ”vårt sjukhus har ej heller direktiv över vilka patienter som kan utlokaliseras utan det gör jag utifrån min yrkesprofession som sjuksköterska”.
– Att så många av vårdplatskoordinatorerna svarar att man har vidgat kriterierna för var en patient kan ligga och ändå bedömas vara på rätt avdelning är oroväckande, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.
– Den typen av förändringar som sjukhusen gör för att det ska se bra ut på pappret ökar inte patientsäkerheten det minsta. Tvärtom vet vi från Socialstyrelsens rapporter att det är 60 procent ökad risk för vårdskada om man vårdas på fel avdelning.
Det är 60 procent ökad risk för vårdskada om man vårdas på fel avdelning Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna
Bilden av att allt sämre patienter utlokaliseras stämmer väl överens med det som Elin Karlsson får höra av läkarkollegorna ute på golvet, berättar hon.
– Jag får in en mängd sådana rapporter och det är förstås oerhört oroande. I första hand försöker man givetvis utlokalisera de förhållandevis friska patienterna, men när även de sjukare patienterna med omfattande medicinska behov börjar hamna fel – då blir det riktigt farligt!
Enkätens resultat bekräftar på många sätt sådant som läkarna i slutenvården har sett och försökt uppmärksamma sedan en lång tid tillbaka, menar Elin Karlsson.
– Vi har kunnat berätta vad vi ser ute i verksamheterna, men det här är en kartläggning som visar svart på vitt hur det faktiskt förhåller sig och därför är den oerhört viktig. Vårdplatskoordinatorerna gör ett väldigt viktigt jobb med att avlasta bakjourerna i det tuffa arbetet att hitta lediga vårdplatser till behövande patienter, säger hon.