Nyhetsarkiv

Vårdplatsbrist pressar akuten i Helsingborg

Läget på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett är ännu en gång hårt pressat. Sjukvårdspersonal som Helsingborgs Dagblad pratat med beskriver måndagskvällen som katastrofal.

Enligt uppgifter till HD såg det klockan 22 ut som att minst elva patienter var tvungna att tillbringa natten i en korridor på akuten. Samtidigt fanns det ytterligare 57 patienter som ännu inte fått träffa läkare. Den patient som fått vänta längst uppgavs då ha väntat i sju timmar. En anonym anställd som HD pratat med beskriver situationen som katastrofalt och det värsta han varit med om.

– Nu börjar man på allvar bli rädd för ett dödsfall eller en allvarlig skada som vi anställda får ta konsekvenserna av, säger han till HD.

Mikael Sten, t.f. verksamhetschef på akutmottagningen bekräftar att situationen var pressad i går kväll.

– Vi har ju under längre tid haft svårigheter med att få patienterna till vårdavdelning på grund av att där inte finns platser, det är ju ett känt problem. Nu de senaste två veckorna har det eskalerat och blivit ännu sämre, säger han till Sjukhusläkaren.

Enligt Mikael Sten har inflödet varit lite högre de senaste två veckorna. Nordvästra Skåne är ett relativt populärt turistmål och befolkningsmängden ökar över sommarmånaderna.

– Sedan har vi problematiken med neddragningar av vårdplatser för att man inte får tag i vårdpersonal. Det är det som ställer till det. Vissa veckor i början på juni var det betydligt lugnare.

På tisdagsmorgonen fanns fortfarande patienter kvar som kommit in under natten som inte fått plats på en vårdavdelning.

– Alla behöver ju inte ligga i korridorerna, vi har ju undersökningsrum också, men ju längre det går under dagen och ju fler patienter vi får in behöver vi ju de undersökningsrummen.

Hur är det med patientsäkerheten?

– Det blir ju tuffare och tuffare för varje timme de ligger kvar, men vi gör givetvis vårt bästa säger Mikael Sten.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera