Nyhet

Vårdplatsbrist och hög arbetsbelastning bakom vart fjärde dödsfall

En patientansvarig läkare som i desperation ringer runt på jakt efter en säng till sin patient på rätt vårdnivå – men misslyckas. En kvinna med nekrotisk tarm som vårdas 16 timmar på akuten utan att vitala parametrar kollas – för att platser saknas på KAVA. En höggravid kvinna som skickas hem med risk att fostret dör trots att en specialist vill lägga in henne och sätta igång förlossningen.

Artikeln ingår i temat Lex Maria-granskning

Sjukhusläkarens genomgång av Lex Maria-anmälda dödsfall som inkom till IVO förra året visar att vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning i genomsnitt bidrog till ett dödsfall i månaden. I bildspelet ovan kan du läsa om de 13 fall som framkom i vår granskning.

Av: Anna Sofia Dahl och Malin Lindgren

Läs fler artiklar i granskningen:

Sjukhusläkarnas ordförande: ”IVO och landstingen måste agera”

Sjukvårdsministern: Vill se utökat samarbete mellan stat och landsting

IVO: ”Missar många andra viktiga faktorer”

Socialstyrelsen: ”Viktigt att problemen uppmärksammas”

Svårigheter att rekrytera bakom Skånes dystra statistik

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2018-05

Efter Sjukhusläkarens avslöjande-SKL:s rapport reviderad och publicerad på nytt- men med samma bristfälliga statistik som tidigare/Omstridd cancerbehandling lockar svenska patienter-och ges nu inom offentlig vård i Finland/ Porträttet: Fikru Maru lär sig på nytt vad frihet är/Ökat tryck på specialistutbildning för saudiska läkare i Skåne-Sjukhusläkaren möter tre av de saudiska läkarna/Transparenta prislistor ska bromsa kostnader för vård utomlands

Prenumerera