Vårdpersonal försågs med manus för att vilseleda patienter

I ett försök att tumma på patienternas rätt till vård inom ramen för vårdgarantin har vårdpersonal på ortopeden i Helsingborg försetts med ett manus för att medvetet vilseleda patienter.
Revisorerna i Region Skåne riktade i förra veckan skarp kritik mot sjukhusstyrelsen i Helsingborg efter att de har försökt spara pengar genom att inte erbjuda patienter en operation i tid inom ramen för vårdgarantin. Och tillvägagångssättet har varit väldigt utstuderat. Vårdpersonalen har försetts med manus med instruktioner kring hur de ska uttrycka sig för att medvetet vilseleda patienterna, berättar ordföranden för revisorskollegiet Peter J Olsson.
– På ortopeden tillämpade man ett manus med instruktioner kring hur man skulle tala med folk som hörde av sig. I det uppmanades personalen att avråda patienterna från att kräva samordning och remiss till annat sjukhus inom ramen för vårdgarantin, säger han.

Sjukhusläkaren har tagit del av det detaljerade manuset med titeln ”Rutin/stödmaterial minskad samordning” som enligt datummärkningen tillkom den 12 mars förra året. I dokumentet uppmanas personalen att hänvisa media till sjukhuschefen Thomas Wallén. Men när vi kontaktar honom med frågor om vem som ligger bakom manuset svarar han endast kortfattat via mejl och vill inte ställa upp på någon intervju via telefon.
”Eventuella manus på enhetsnivå har inte varit uppe i sjukhusledningen. Då det är politikerna i styrelsen som får kritik så har dom tydligt uttryckt att det är dom som just nu ska svara på frågor” skriver han i ett mejl.
Politikerna i sin tur tycker inte att det är relevant vem som ligger bakom manusets uppkomst.
– Manuset är ju självklart producerat av någon. Men vi har inte gjort några efterforskningar kring vems det operativa ansvaret är, säger Richard Lundberg (M) som är vice ordförande i sjukhusstyrelsen i Helsingborg.
Hur ser ni på att det har förekommit ett manus riktat till vårdpersonalen med instruktioner kring hur patienter skulle vilseledas?
– Att det naturligtvis inte är okej och det åtgärdades av sjukhuschefen när det kom till vår kännedom. Det har inte funnits i vår kännedom tidigare utan vi fick veta detta först när det belystes av revisionen.
Kritiken från revisorerna riktas mot politikerna och inte tjänstemännen, eftersom det är så deras uppdrag ser ut, berättar ordföranden för revisorskollegiet Peter J Olsson.
– Men sjukhusledningens förnekande om kännedom om problemen kring den här sållningsmekanismen har verkligen förvånat mig. Så mycket kan jag säga, säger han.
Sjukhusledningens förnekande om kännedom om problemen kring den här sållningsmekanismen har verkligen förvånat mig Peter J Olsson, ordförande revisorskollegiet Region Skåne
Och personalen som instruerades att följa manuset vittnar om en oerhört tuff arbetsmiljö där förtvivlade patienter till och med uttryckte tankar om att ta sitt eget liv när de inte fick tillgång till en smärtlindrande operation i tid.
– Manuset innehöll rena lögner kring vilken vård patienterna hade rätt till enligt vårdgarantin och vi uppmanades också att ljuga om längden på kön i remissbekräftelserna. Anstormningen av patienter påverkade arbetsmiljön för samtliga yrkeskategorier och flera har sagt upp sig till följd av detta. De stod inte ut med att vi tvingades neka patienterna den vård de har laglig rätt till, säger en av personerna som vill vara anonym i kontakt med tidningen på grund av rädsla för repressalier.
Uppgifterna om att det ska ha förekommit ett manus riktat till vårdpersonalen som syftar till att vilseleda patienterna på ortopeden i Helsingborg väcker även mycket känslor i läkarkåren.
– Det låter nästan för galet för att vara sant! Det är ju helt sjukt att man ska förses med ett manus för att förvirra patienten på ett sätt så de inte avkräver det de egentligen har rätt till. Dessutom vilseleder man för att bryta en lag. De här försätter verkligen individen i ett etiskt dilemma, säger akutläkaren Björn Gunnarsson som är ordförande i Sjukhusläkarna Helsingborg.
Även Per Hammarlund som är ordförande i Sjukhusläkarna på närliggande Ängelholms sjukhus tycker att tillvägagångssättet är upprörande.
– Jag har själv nyligen genomgått en höftledsoperation och fick då rådet av kollegor att kontakta Lunds Universitetssjukhus direkt i stället för Helsingborgs lasarett. På så sätt lyckades jag få min operation inom ramen för vårdgarantin, men jag är också medveten om vilket lidande det innebär för de patienter som inte visste hur de skulle få tillgång till vård i tid, säger han och skräder inte orden när det kommer till sjukhusledningens agerande i frågan.
Jag tycker att det de har gjort är på gränsen till ett olagligt förfarande Per Hammarlund, ordförande Sjukhusläkarna Ängelholm
– Jag tycker att det de har gjort är på gränsen till ett olagligt förfarande. Det är ett nationellt åtagande som man medvetet har åsidosatt. Drabbade patienter bör ju kunna utkräva skadestånd för förlorad arbetsinkomst och förlängt lidande, säger han.
Detta är tvi vale för att vilseleda patienter och att hindra dem från den vård de rätt till inom vårdgarantin.
Vad är det för människosyn man har??
Bedrövligt!
A Strömberg