Nyhetsarkiv

Vårdförbundet vill ha nationell plan för specialisering

Ann Johansson, vice ordförande, Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundet vill ha en landsomfattande plan för hur sjuksköterskor som specialiserar sig kan ersättas under utbildningstiden.

I dag erbjuder ett antal landsting och regioner ekonomisk ersättning för sjuksköterskor som går specialistutbildning. Det välkomnar Vårdförbundet, men vill helst att det ska ske på samma sätt i hela landet genom en nationell samordning, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

– Vi tycker naturligtvis att det är ett steg i rätt riktning att man skapar utbildningsanställningar. Vi i Vårdförbundet har ju en modell som vi har drivit i flera år som vi vill ha nationellt reglerad och som heter akademisk specialisttjänstgöring, säger Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson.

Enligt SKL:s långtidsprognos behöver 38 000 sjuksköterskor och specialistsköterskor anställas inom vård och omsorg under de närmaste 10 åren. Vårdförbundets lösning är en utbildningsanställning på heltid där halva tiden är utbildning på högskola, med full lön. Men för detta vill man alltså se en nationell plan.

– Vi behöver ha en nationell reglering så att vi får en jämlik och bra och strukturerad specialistutbildning, säger Vårdförbundets Ann Johansson till radion.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger dock till Ekot att han hellre ser att olika aktörer i landet löser saken själva.

– Jag tycker att det är bra att så många landsting har gått vidare på det här spåret och nu erbjuder en form av lön eller ersättning. Det här är i mångt och mycket en arbetsgivarfråga, så då är det landstingen som är ansvariga, säger Gabriel Wikström.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera