”Vårdberget ska vara borta före semesterperioden”

Region Huvudstadens ambition är att samtliga uppskjutna operationer och behandlingar ska vara genomförda innan semesterperioden 2021 inleds.
Artikeln ingår i temat Vårdberget – Sverige vs DanmarkÖver 11 000 uppskjutna behandlingar och nästan lika många uppskjutna operationer. Det blev facit för Region Huvudstaden efter coronans andra våg. Men nu kavlar man upp ärmarna för att göra sig av med hela den uppkomna vårdskulden innan sommarsemesterperioden tar vid, meddelar regionrådsförmannen Sophie Hæstorp Andersen (s).
– Coronan har drabbat människor på väldigt många olika sätt och en av de drabbade grupperna är de människor som har väntat i osäkerhet på när det blir deras tur att få sin behandling. De ska inte behöva vänta mer än nödvändigt så därför hoppas jag att vi lyckas inhämta det här före sommaren, säger hon.
Regionen kommer att ta till allt som krävs – samarbete med privata sjukhus, avlastning mellan regionens egna sjukhus och extra ekonomiskt tillskott till särskilt pressade enheter, berättar hon. Till sin hjälp har regionen 50 miljoner danska kronor som är öronmärkt för att användas just till att bekämpa den uppkomna vårdskulden.
De ska inte behöva vänta mer än nödvändigt så därför hoppas jag att vi lyckas inhämta det här före sommaren. Sophie Hæstorp Andersen (s), regionrådsförman Region Huvudstaden
Det kommer också att göras en ny genomgång av alla väntande patienter för att säkerställa att de med särskilt uttalade behov av operationer eller behandling, till exempel de med svåra smärtor eller de vars sjukdom riskerar att utvecklas till ett farligare tillstånd, kan få flytta fram i kön.
Men även om många behandlingar och operationer fick ställas in även under den andra coronavågen så kom regionen betydligt mer lindrigt undan i det här avseendet än under våg nummer ett, menar Sophie Hæstorp Andersen.
– Vi har inte upplevt samma nedgång i den planerade verksamheten som under första vågen när vi stängde ner mycket mer inne på sjukhusen eftersom det var helt helt okänd mark för oss och vi fruktade samma utveckling som i Italien. Under andra vågen har vi bara stängt ner aktiviteten när det har varit helt nödvändigt och med fokus på en individuell bedömning av samtliga patienter, säger hon.