Nyhetsarkiv

Vårbudget med välfärdsmiljarder

Som tidigare aviserats innehöll regeringens vårdbudget tio extra miljarder till kommuner och landsting för att öka antalet anställda. En betydligt blygsammare summa, tio miljoner kronor, går till Socialstyrelsen för snabba på etableringen av nyanländ utländsk hälso- och sjukvårdspersonal. Det framgår från regeringens vårdbudget. 

Folkhälso- sjukvårds och idrotssminister Gabriel Wikström.

– Våra myndigheter gör en kraftansträngning för att möta de ökade behov som kommer av att många personer på kort tid kommer till vårt land. Med ökade anslag vill regeringen se till att myndigheterna kan fortsätta göra ett bra jobb, att människor med rätt kompetens tas till vara inom hälso- och sjukvården och att ha en väl fungerande tillsyn inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Förra veckan aviserades att regeringen skjuter till 10 miljarder till välfärden, efter en budgetuppgörelse med Vänsterpartiet.

På Sveriges kommuner och landsting (SKL) tas de 10 extra miljarderna glatt emot.

Lena Micko, ordförande SKL.

– De här tillskotten betyder att kommuner och landsting får bättre möjligheter att bedriva bra verksamhet och underlättar för de som har ett stort flyktingmottagande, säger Lena Micko i ett pressmeddelande.

– Men det betyder inte att kommuner och landsting inte behöver fortsätta att effektivisera sina verksamheter, konstaterar hon.

Det finns dock farhågor för att kommuner och landsting också får ta över kostnader.

– Samtidigt som vi ser en hel del positivt i vårpropositionen är jag bekymrad över regeringens förslag om att övervältra kostnader för ohälsa på kommuner och landsting. Det är inget som välkomnas av våra medlemmar, säger Lena Micko.

.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera