VISIONER

Var med i Sjukhusläkarens tävlingar i visioner och värdegrunder

Testa dina faktakunskaper, din humorförmåga och din fallenhet att övertyga andra läsare i våra jultävlingar om ”Visioner och värdegrunder”. Lycka till! Avsluta 2019 och börja 2020 med att gnugga dina geniknölar.

Här kan du se de bidrag som inkommit hittills:

Här är bidragen till Sjukhusläkarens tävlingar

1, 2, 3, 4, 5 – Utmaningarna

I Utmaningarna ställs din kreativitet och humorförmåga på spel. Utmaningarna består av fem tävlingar om visioner och värdegrunder.

* Julvisor
* Limerickar
* Snapsvisor
* Vad du vill!
* Videosnuttar

Du kan delta i en tävling eller alla. Enda villkoret är att ditt bidrag ska handla om visioner och värdegrunder. Det blir priser i alla tävlingar, och kanske ära och berömmelse! Sjukhusläkarens vision är att ditt och andras bidrag ska bli till boken ”Visioner och värde(fulla/lösa) grunder”.

Kan du överträffa Anna Lehmusto? 

1. Julvisor

”Vi komma, vi komma från tomma ordens land,
på vägen vi vandrat med schablon i hand.
Så fina, så tomma de äro allihop,
med snömos och floskler vi grävt våran grop”


2. Limerickar

”Det var en vision från Svedala,
som med få ord ville tala.
Den sa ej ett smack,
begravdes i ett fack,
och administrationen fortsatte mala.”

3. Snapsvisor

”Visionen slår, och värdegrunden hänger på,
visionen slår, och värdegrunden hänger på.
Och den som ej vision förstå,
hen heller inte lönen få.
Visionen slår, och värdegrunden hänger på.”
(Melodi: Helan går)

Här är det fritt fram för din kreativitet både i text och bild. Här finns inga bestämda tävlingsregler. Gör en illustration, teckna en serie, skriv en poplåt, kuplett, en dikt, rappa, eller något vi inte ens kan föreställa oss.

5. Videosnuttar

Bli viralkung eller viraldrottning! Spela in en videosnutt, en musik­video, en stand up, ett kort litet tal… Scenen är din. Ta chansen att publiceras på Sjukhuslakaren.se och YouTube.

Skicka dina bidrag i samtliga tävlingar till:

Mejl: christer.bark@sjukhuslakaren.se eller redaktionen@sjukhuslakaren.se

Post: Christer Bark
Herrebergavägen, 275 64
Blentarp.

Vinnarkandidater kommer att publiceras i Sjukhusläkaren nummer 1/2020 som kommer ut i mitten av februari.

Sjukhusläkarens julberättelse och hyllning till Gösta Knutsson, Pelle Svanslös, elaka Måns, men framförallt till Bill och Bulls trendsättande upprepningsretorik.

Ni fattar ingenting morrade elaka Måns.
– Vad är det som inte fattas? sa Bill.
 – Ingenting, sa Bull glatt.

Av: Christer Bark 

Äsch, varför bryr jag mig om er. Ni är ju helt utan visioner, fräste Måns från Uppsala, som satt som ordförande i SKR (Sveriges katters regioner), som höll riksmöte på Uppsala högar. Han var nu ordentligt irriterad och vände sig till var och en av de 21 katter som samlats till katt­-tinget.

– Alla måste ha en vision, hur ska ni annars kunna välja mig… hmm rätt väg, sa elaka Måns och sköt rygg för att skapa pondus och få de församlade att inte märka felsägningen.

– Vår vision är ett livskraftigt Gävleborg, sa Greta Gräddnos från just Gävleborg och slickade sig belåtet om nosen, trots att hon inte lapat grädde, bara mest för att ställa sig in hos Måns som hon var lite rädd för.

– Vi tycker man ska ha ett gott liv i ett livskraftigt Kronoberg, sa Kurre Katt kavat och tittade belåtet upp mot himlen, mycket nöjd med sitt inlägg.

– Bör det inte vara livskraftigt för framtiden, sa Vira från Västmanland med vän röst och lade huvudet på sned.

– Räcker det inte med livskraftig region, sa söta Sara från Södermanland och putade allt hon kunde med läpparna, även om det knappt syntes.

Men nu hade vassa Viggo från Värmland fått nog.

– Vad är det för mesigheter jag hör! Det ska vara livskvalitet i världs­klass! Inget annat mjauade han så högt han kunde och lade fram­tassarna i kors över bröstet.

– Livskvalitet i värlsklass! Det har ju vi! röt store Sure Sture, poliskatt från Skåne. (Copy cats var det värsta han visste) och rusade argt mot vassa Viggo, så elaka Måns var tvungen att gripa in och stoppa Sure Sture och vassa Viggo från ett riktigt råkurr som kunde slutat med en kattastrof.

Dumhuvuden, fattar dom inte att dom använt samma konsult, tänkte Måns som inte hade haft något emot ett rejält råkurr, men nu var han ju ordförande och tvungen att tassa fram försiktigt. Så han bet ihop och svansade tlllbaka till sitt podie, en trave strömmingslådor som han hittat vid Uppsala slott uppe på Kattåsen.

– Bra, har ni lugnat ner er nu, sa elaka Måns då det gått en kvart och de arga katterna slutat att fräsas. Men det skulle han inte sagt. Vid ordet bra utbröt nya dispyter: Vad var bäst att säga: ”Ett bra liv”, ”Bästa livsplatsen”, ”Bästa livsmiljön”, ”Bästa livet”, ”Det goda livet”, ”Världens bästa hälsa”… Nu var det många katter från många regioner som rök ihop och anklagelserna att någon stulit ens egen vision haglade. Och så höll det på. Men en katt satt tyst hela tiden och längtade hem till sin region där han vuxit upp och jämt trivts i och nu var mer övertygad än någonsin att i den ville han bo och växa i.

Och här kommer frågorna frågor om copy cat-tävlingen: 1. Vart längtade katten? Som förresten hette Jan och jämt trivts i sin lugna region, där man inte härjade runt så hemskt. 2. Vilken region tycker du ska utses till svenska copy cat-mästare? Fyndigast motivering vinner. 

8 – Vem tvivlar? Och varför?

Karolinskas värdegrund är: ”Vi tar ansvar för våra patienter, uppgifter och varandra. Vi säger ifrån om vi anser att något är fel”.

* Vad heter personen på bilden som tvivlar på värdegrunden? Och varför tvivlar han?

9 – Vem tycker du  är kungen av visioner? Bästa motivering vinner.

10 – Vad skulle du gjort?

På Sahlgrenska universitetssjukhuset slog man på stort då värdegrunden ”Tillsammans FÖR patienten MED patienten” skulle lanseras.

Förutom gemensamma massmöten togs det fram en ”relationslåda” där tanken var att i stället för att vila på lunchrasten eller andra lediga stunder så skulle personalen ägna sig åt att diskutera olika dilemman på jobbet och reflektera kring frågor som: ” Vilka tankar väcker den här situationen?”, ”Vad tror du patientfokus betyder för mig?”, ”Hur kan du dela med dig av kompetens i mötet med mig?”

Nu undrar du kanske hur satsningen togs emot?…eller hur du själv skulle reagerat. Det gör vi också.

Så här kommer våra tävlingsfrågor:
1. Vilka tankar väcker den här situationen hos dig och vad skulle du gjort?
2. Har du varit med om något liknande på ditt sjukhus?
3. …och en specialfråga till er läsare som var anställda på Sahlgrenska vid tillfället. Vad minns ni? Hur togs satsningen emot?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera