Nyhetsarkiv

Vanligt med högsta beläggning

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har gått på maxkapacitet nästan hela tiden det senaste året.

Förra måndagens stopp och dygnslånga väntetider på akuten i Solna var ingen tillfällighet, skriver Svenska Dagbladet som har tagit del av sjukhusets interna statistik. Beläggningen har i genomsnitt pendlat mellan 96 och 102 procent under året. Under juni-augusti låg den på över 100 procent i snitt.

– Beläggningen borde vara lägre än 100 procent i snitt under en månad. Hur mycket lägre är svårt att säga, men att konstant ligga högt är inte patientsäkert, säger Charlotta George, sakkunnig i frågor om patientsäkerhet på Socialstyrelsen, till SvD.

Väntetiderna på akuten har ökat kraftigt, i snitt är fyra patienter per dag kvar på akuten dagens efter att de kom in.

Av de 1 350 vårdplatserna på sjukhuset i Solna och Huddinge, var minst 150 kontinuerligt, stängda det vill säga lite drygt 10 procent.

Arbetsmiljöverket har avskrivit skyddsombudens anmälan om stoppet förra måndagen, eftersom krisen för närvarande är över.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera