Nyhetsarkiv

Vändning efter krisläge på Varbergs sjukhus

Bakgrunden till konflikten är hur ledningen hanterat avvikelserapporter, enligt läkarnas huvudskyddsombud Thomas Zilling.

– Sjukhusledningen har inte haft ett systemperspektiv utan skuldbelagt individer utan föregående utredning av händelserna. Men de intensvia samtal vi i läkarfacket fört med ledningen de senaste dagarna har lett till att de två ST-läkare som tidigare utsatts för anklagelser har friats helt och inga varningar kommer att utdelas, berättar han.

Nu fortsätter arbetet med dialog mellan läkarna och ledningen om hur arbetsmiljön på akutmottagningen kan förbättras.

Fotnot: Enligt Socialstyrelsen ska avvikelserapporter inom sjukvården behandlas i ett systemperspektiv. Så här beskrivs det på Socialstyrelsens hemsida: ”Det betyder att man utgår från att det är brister i organisationen som i de allra flesta fall är den grundläggande orsaken. Med ett systemperspektiv lägger man inte skulden för en händelse på den enskilda individen utan på organisationens sätt att fungera.”

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera