Nyhetsarkiv

Val och kval

Missförstå mig rätt här, jag vet ju jag vill bli läkare! Det jag inte vet är vilken slags läkare jag vill bli, eller vilken kurs som skulle ge just mig mest. Borde jag välja något otroligt roligt, men som jag kanske redan kan riktigt bra? Eller något jag har svårt för, men antagligen skulle lägga minimal möda på just av den anledningen?

Dessutom är det svårt att välja bland så spretiga kurser. Inflammation, akutmedicin, endokrinologi, idrottsmedicin, perinatalogi, diabetes och naturläkemedel för att bara nämna några. Det finns till och med en del kurser där man åker utomlands och lär sig om medicin ut ett globalt perspektiv.

I förlängningen kan jag inte låta bli att undra vilka kurser man borde välja. Vad kommer inte att täckas av utbildningen i övrigt? Borde man välja kurs taktiskt, kommer man att sakna viktiga kunskaper annars? Jag vet inte riktigt, men till slut valde jag med hjärtat. Endokrinologi var det mysigaste under hela termin två, så jag valde den fördjupningskursen. Får jag inte den så känns inflammation inte fy skam som andrahandsval heller!

Men i ärlighetens namn förstår jag inte riktigt varför vi har studentvalda kurser. Det borde betyda att vi antingen läser mer än vad vi behöver, eller att vi ofelbart kommer att få luckor i våra kunskaper. Man kan ju inte läsa alla studentvalda kurser, några kommer man helt enkelt att missa. Är det sådant man skall läsa in på egen hand? Men vissa kurser verkar innehålla praktiska moment, det måste vara svårt att tillskansa sig sådana kunskaper direkt från teorin utan handledning.

Det blir säkert bra i slutändan, men jag kan inte låta bli att fundera över logiken bakom att ha studentvalda kurser på en utbildning som denna. Vem tog det beslutet, och mot vilken bakgrund?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera