Nyhetsarkiv

Vad har du och ”Mat-Tina” gemensamt?

Jag känner inte Tina Nordström, men hon bor ganska nära mig och vi handlar livsmedel i samma butiker.

Ofta i närbutiken ICA-Brunnen eller i COOP Forum med mycket ekologisk mat. Frånsett ett litet leende brukar jag försiktigt kika efter vad vår kändiskock har i matvagnen och kan oftast glatt konstatera att det skiljer sig inte värst mycket från min egen.

I fjol fyllde Mat-Tina jämnt, vilket uppmärksammades av DN-gratulerar. För journalisten Malin Eijde beskrev hon sin fantastiska karriär och ett hektiskt liv varefter Eijde avrundade med frågan: Vad hoppas du av framtiden?

– Jag hoppas att det jag håller på med nu ska betala sig i form av tid längre fram. Att få mer tid och ett lugnare tempo, det längtar jag efter.

Det är nog en och annan sjukhusläkare som skulle svara likadant med tanke på dagens slit och tunga jourer.
Samtidigt som vårt nuvarande förmånsbaserade tjänstepensionsavtal KAP-KL är förmånligt, men bygger på att man är strategisk och gärna kör för fullt fram till två år före planerad pensionering.

I det här numret av tidningen beskriver vi det nya pensionsavtalet som förhandlats fram vid sidan om den nyss avslutade centrala avtalsrörelsen.

De allra flesta av våra läsare kommer inte att beröras av detta avtal och det är viktigt att upplysa om. Oavsett när man planerar att gå i pension gäller det att vara strategisk för att optimera tjänstepensionen.

Här finns det också fällor man skall undvika. En är att då tjänst upphör skall man omgående se till att man får ut sin pension. Man skall inte tro att man kan vänta ett år eller två för då finns risk att man hamnar i fribrev med betydligt lägre pension.

Det är också klokt att tidigt kontakta arbetsgivarens pensionsexpert och begära en pensionsprognos. Med denna kan det sedan vara klokt att höra både med Läkarförbundet och KPA så att beräkningarna verkligen stämmer. Här gäller det att planera och tänka före sista dagen på jobbet för sedan är det oftast för sent.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera