Nyhetsarkiv

Vad är tjusningen med att arbeta inom life-science-industrin?

Så förklarar Industriläkarföreningens ordförande varför han har jobbat i industrin ända sedan läkarexamen i mitten av 1990-talet. Från början som managementkonsult och numera som medicinsk expert på Pfizer i Sollentuna.

– Jag har jobbat med transfusionsmedicin, inom kärlkirurgi och de senaste åren inom barnreumatologi. Det är ett väldigt brett spektrum. Jag har lärt mig mycket som jag inte kanske skulle ha lärt mig om jag hade varit klinisk specialist.

Bjorn_PilstromInte ens när Björn Pilström (bilden) blev arbetslös runt millennieskiftet övervägde han på allvar den kliniska banan. Istället gav han sig ut i världen.

– Min fru var nylegitimerad då och vi bestämde oss för att flytta till nya Zeeland för att prova något nytt. Jag hade ingen läkarlegitimation så jag kunde inte jobba kliniskt där, utan var tvungen att ta jobb som var baserat på min tidigare erfarenhet.

Först hamnade Björn Pilström på ett statligt bolag med ansvar för blodförsörjningen och efter det på ett australiensiskt medicin-teknikbolag.

När familjen kom tillbaka till Europa och Sverige blev det läkemedelsindustrin.

Björn Pilström är nöjd med sin yrkesinriktning:

– Förutom arbetet med strategiutveckling och affärer så får han resa mycket.

– Jag är ute mycket och stödjer vår fältpersonal jorden runt. Det är också roligt. Tills helt nyligen har han jobbat på Sobis – Swedish Orphan Biovitrum – huvudkontor i Solna.

– På ett huvudkontor är man inbegripen i mycket interna företagsuppgifter och deltar i interna kommittéer.

Annars har arbetsuppgifterna bestått mycket i medical affairs.

– Jag kontaktar våra nyckelkunder som ofta bedriver någon slags studie på våra preparat. Vi diskuterar hur preparaten används kliniskt, varför man förskriver ett visst preparat framför ett annat och vad man ser för kliniska fördelar och nackdelar med olika preparat. Vi diskuterar också biverkningar, en stor och tung del av vår verksamhet.

Som medicinsk expert hjälper Björn Pilström också till när informationsavdelningen ska svara på frågor om hur man kan använda preparatet, hur man ska dosera, och vilka biverkningar som är kända.

Björn Pilström saknar inte patienter eftersom han har så pass mycket sjukvårdskontakt via de kliniskt verksamma läkarna han har att göra med.

– Jag fungerar väldigt mycket som en klinisk rådgivare till förskrivarna som är våra kunder, så jag har en indirekt patientkontakt!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera