Utredningarna som kan skaka om vård-Sverige
Det är framförallt två utredningar som kan komma att få stor betydelse.
Den ena är Patientmaktutredningen med Johan Assarsson som utredare, tidigare regiondirektör i Västra Götaland. Hans uppdrag är att stärka patientens ställning genom en ny patientlagstiftning och förbättrade möjligheter att söka vård i andra landsting. Han ska också ta fram förslag som ger mer patientinflytande över patientjournaler, samt tydligare krav på vårdupplysningstjänster.
Den andra utredningen är den som Stefan Carlsson tidigare vd för Apoteket AB, leder om hur staten kan bli bättre på hälsofrämjande arbete.
Den huvudsakliga uppgiften är bland annat att ta reda på om ansvarsfördelningen mellan de olika myndigheterna inom hälsoområdet är bra eller om de överlappar varandra. Utredningen har fokus på Socialstyrelsens roll och att se över forskningsfinansiering och kunskapsstyrning inom myndigheterna och ge förslag på hur deras arbete kan samordnas.
Johan Assarsson berättade att utgångspunkten för hans utredning är patientfokuserad hälso- och sjukvård. Det innebär att man i första hand ser patienten som en unik människa som vill vara delaktig i beslut om sin egen vård och ta mer ansvar.
Han hänvisade till studier vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som visar att en patientfokuserad vård är billigare och ger bättre medicinska resultat.
Han menade också att det finns stora skillnader i vården som han inte tror kommer att accepteras av befolkningen. Ökad patientmakt och möjlighet för patienten att göra fria val menar han är viktiga faktorer för att förändra den situationen.
Sören Berg, sekreterare i Stefans Carlssons utredning, berättade att man tagit sjukvården om 20 år som utgångspunkt för de förändringar man kommer att föreslå.
Utredningen är inne i sin slutfas och mycket är fortfarande hemligt, men Sören Berg konstaterade att framtidens sjukvård kräver två motsatta förändringar, decentralisering genom ökat patientinflytande och centralisering genom ökad nationell samordning inom vissa områden.
Det handlar bland annat om kunskapsutvecklingen, IT-utvecklingen, frågor om jämlik vård och omsorg och stöd till patienterna för att kunna välja och påverka. Utredningen vill också se nationell samordning när det gäller strukturförändringar och arbetsfördelning i specialistvården.
Landstingen/sjukhusläkarna är konkurrensutsatta!
Fri konkurrens inom EU/EES på vårdmarknaden råder, vilket innebär att bl.a. Vård Sveriges/landsting är konkurrensutsatta, vilket betyder att vården äntligen kan utvecklas åt håller till det bättre för vårdkonsumenterna/landstingsskattebetalarna!
Vård Sverige/landstingen och vårdpersonalen/sjukhusläkarna har glömt bort att så är läget och varit över tid, helt lägligt, och har varit över mycket lång tid.
Landstingen och vårdpersonalen/sjukhusläkarna vill icke vara konkurrensutsatta och för allt smör i småland icke delge landstings skattebetalarna, vilket de är skyldiga att göra;
Vårdpersonalens
skyldighet dvs. det som via [1]Läkartidningen
redan tydliggörs 2004 av EU-rättsprofessor Ulf Bernitz, citat;
”torde
det följaktligen vara vårdpersonalens skyldighet att informera dem om alla typer av
tillgängliga behandlings- och valmöjligheter, inklusive möjligheten att söka sig till ett annat EU-medlemsland
för snabbare och ibland kanske även effektivare vård.”
”Sett
ur detta perspektiv anser vi att det är särskilt viktigt att svenska vårdgivare
axlar en mer aktiv roll när det gäller att informera sina patienter om deras rättigheter att söka
vård i ett annat EU-land och därmed ge alla patienter samma chans till hälsa
och välmående.”
Ulf Bernitz
professor i europeisk integrationsträtt, Stockholms universitet och Institute
of European and Comparative Law, University of Oxford
ulf.bernitz@juridicum.su.se
Slut citat.
[1]
http://www.lakartidningen.se/old/content_0432/2502.html
Det är hög tid att Tidningen Sjukhusläkare upplyser i reportage serie om hur vårdpersonalen/sjukhusläkarna undanhållit och underlåtit landstingsskattebetalarna den information, som alla seriösa sjukhusläkare är skyldiga att informera landstingsskattebetalarna om, enligt EU-rättsprofessor Bernitz!
Att hjälpa torde vara sjukhusläkarens rättesnöre! När det dessutom är av Sveriges riksdag beslutat, skyldigheter, om så icke sker, torde alla landstingsskattebetalare förstå att i strid emot riksdagens beslut utöva yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvård innebär att rättssäkerheten gentemot landstingsskattebetalarna helt åsidosätts och man då bedriver icke legal verksamhet!
Det budskapet och informationen har Tidningen Sjukhusläkaren att förmedla till alla sina läsare, såtillvida att sjukhusläkarna alls kan ta till sig vad EU-rättsprofessor Bernitz redan år 2004 delgav via Läkartidningen.
Landstingsskattebetalarna är redan drabbade pga. att sjukhusläkare underlåter och undanhåller vad lagstiftaren beslutat.
Vilken rättssäkerhet/patientsäkerhet erbjuder då dessa sjukhusläkare inom Vård Sverige/landstingen till vårdkonsumenterna?
Vilken trovärdighet har då sjukhusläkare skrået?
Att landstingen är konkurrensutsatt och makten via EU-domstolen har flyttats från patient till vårdkonsument är av vikt för alla sjukhusläkare att taga till sig. Sedan 2004 har uppenbart sjukhusläkarna/landstingen icke klarat den uppgiften, alla skall fråga sig varför!
Att få vetskap och information om bättre/effektivare vård utanför landstingen men inom EU/EES är uppenbart en skyldighet enligt professor Ulf Bernitz, dvs. något man kan till sig om man kan läsa innantill och värnar om patientsäkerhet/rättssäkerhet gentemot landstingsskattebetalarna!
Försäkringskassan belystes i många reportage av Tidningen Sjukhusläkaren, men hur kommer det sig att seriösa journalister på sjukhusläkare tidningen icke i samma mängd artiklar redogör för ansvaret inom det egna skrået och hur landstingsskattebetalarna drabbats av det?
Väldigt många hade varit mer betjänt av bättre/effektivare vård utanför landstingen i Sverige men inom EU/EES, många är det fortfarande!
Att taga ansvar är icke att ”stoppa huvudet i sanden”, landstingsskattebetalarna trovärdighet gentemot sjukhusläkareskrået lär knappats öka om ni icke värnar om vårdkonsumenterna/landstingsskattebetalarna.
Att utvecklas och bli bättre det torde alla må bättre av!
Ulf Bittner, en av tre i arbetsgruppen AMBU
http://eueeshealthcare.bloggproffs.se
Om jag är sjuk vill jag inte göra en massa val om min vård.Det vill jag ha proffsen till att göra. Det kan ju klart upp komma situationer där det blir ett ”Aftonbladet eller Expressen”-val och då kan man som patient kanske ha en åsikt, men i de flesta fall så hoppas jag på att kompetensen hos sjukvårds proffessionen vida överstiger min egen, och att jag därmed tryggt kan be dem ta beslut åt mig. Hur många har långa diskussioner med bilmeckaren om hans beslut om hur min bil bäst repareras, trots att det är en mindre komplicerad diskussion