FRISKA SJUKVÅRDSPRISET

#utantystnadsplikt får årets Friska Sjukvårdspris

#utantystnadsplikt och de 10 400 kvinnliga läkare som står bakom uppropet är årets Friska Sjukvårdspristagare. De fem representanterna fick tillsammans motta priset för ett långvarigt arbete som äntligen gett resultat. – Det är viktigt att fortsätt arbetet nu. Det kan kännas som att simma i sirap att vara vardagsfeminist, säger Sandra Zetterqvist-Tilander som är en av administratörerna bakom uppropet.

Pristagarna fick ta emot den silvergråa statyetten med motiveringen: ”Länge har kvinnliga läkare försökt belysa och motarbeta kulturen med sexuella trakasserier, övergrepp och sexism inom sjukvården. Med det gemensamma uppropet #utantystnadsplikt har de äntligen fått den stora uppmärksamhet och det stöd som de förtjänar.”

– Det känns fantastiskt att få ta emot det här priset. Dels för att vi är värda det, men framförallt för alla som äntligen har fått berätta och att det äntligen får hända, säger Sandra Zetterqvist-Tilander som är en av de 40 administratörerna bakom uppropet.

Att vardagen nu är tillbaka innebär bland annat att arbetet behöver förändras.

– Det är nu det är viktigt att fortsätta arbetet. Och att man fortsätter kämpa och orkar. Det kan kännas som att simma i sirap att vara vardagsfeminist, säger Sandra Zetterqvist-Tilander.

De fem representanterna för uppropet var Sandra Zetterqvist-Tilander, Åsa Edergren, Karin Frisell, Ellen-Elena Reinolds och Signe Löfgren.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

Prenumerera