Nyhetsarkiv

Uppsala ställer krav på bra villkor

Privata vårdgivare som har vårdvalsavtal med Landstinget i Uppsala län måste från och med årsskiftet ha kollektivavtalsliknande villkor för sina anställda.

Beslutet fattades tidigare i veckan av sjukhusstyrelsen i Landstinget i Uppsala län och ändringen görs genom en ny skrivning i landstingets förfrågningsunderlag för vårdval. Innebörden blir att alla vårdgivare, som har vårdavtal med landstinget, från och med 1 januari 2017 måste erbjuda sin personal kollektivavtalslikande villkor gällande exempelvis lön, tjänstepension och arbetsskadeförsäkring.

Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen, säger i ett pressmeddelande att de nya kraven är en ”förutsättning för att kunna upprätthålla den svenska modellen och garantera ordning och reda”.

– Vi vill inte riskera att landstingets pengar ska kunna användas till att sänka löner och skapa en osund konkurrens mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Jag är väldigt glad över att vi från och med nu kommer att kunna ställa det här kravet, säger hon vidare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera