Uppsägningar i protest på Kullbergska sjukhuset

Elin Karlsson

UPPDATERAD 15 läkare på Kullbergska sjukhuset har skrivit under sina avskedsansökningar. Detta efter att verksamhetschefen på medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset har fått avsluta sin tjänst. Enligt Katrineholmskuriren är bakgrunden en konflikt med divisionschefen gällande planer på att lägga ner klinikens jourlinjer.

– Läkarna har som krav att verksamhetschefen ska återgå i tjänst. Man upplever att ledningen gradvis lägger ner kliniken, säger Elin Karlsson, Sjukhusläkarnas andre vice ordförande och även lokal facklig representant i Sörmland.
Hon beskriver hur känslan av ett nedläggningshot har hängt över sjukhuset under många år och den tog åter fart när ryktet om att medicinjouren skulle läggas ner började sprida sig.
– Vi hade ett möte i tisdags med samtliga läkare, hälso- och sjukvårdschefen och personalchefen och fick då meddelandet att divisionschefen som har ansvaret för den eventuella nedläggningen inte ska stanna på sin post. Men de är osäkra på om de kan möta läkarnas krav på att verksamhetschefen ska återgå i tjänst och där är vi nu, säger Elin Karlsson.
Målet med diskussionerna är att hitta en lösning så att läkarna känner tillräckligt förtroende för att stanna kvar vid kliniken. Det är en klinik som behövs, och skulle läkarna gå vidare och sluta skulle sjukvården i Sörmland riskera att haverera. Belastningen på de kringliggande sjukhusen är redan mycket hög, menar Elin Karlsson.
– Väldigt många av de här läkarna pendlar och de är attraktiva på arbetsmarknaden. Men de vittnar samtidigt om en kärlek till det lila sjukhuset med större möjlighet till snabba beslut och helhetsansvar för patienterna än på ett större sjukhus. Men om möjligheterna till att göra ett bra jobb begränsas ser de ingen anledning att vara kvar, säger Elin Karlsson.

Radioinslag i P4 Sörmland om situationen på Kullbergska sjukhuset där Elin Karlsson medverkar.

LÄS MER: Artikel i Katrineholmskuriren

UPPDATERAD 24 november:
Parterna har nu kommit överens och de 15 läkarna har dragit tillbaka sina avskedsansökningar. Läs artikel

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck